Ivica Dačić: Otkrivena spomen-ploča ubijenom turskom ambasadoru Vesti

Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića prilikom otkrivanja spomen-ploče ubijenom turskom ambasadoru Galipu Balkaru:

„Poštovani gospodine ministre,

Uvaženi gospodine Ajdin Balkar,

Dragi gosti iz Republike Turske,

Dame i gospodo,

Dragi prijatelji,

Ne tako davnog dana 9. marta, 1983. godine smrtno je ranjen ambasador Republike Turske u SFRJ Galip Balkar. Atentat je izvršen na ovom mestu, na uglu tadašnje ulice Generala Ždanova i Bulevara revolucije. Tog dana naša država je postala neposredni svedok stravičnog akta nasilja.

Danas smo se okupili baš ovde, kako bismo i na ovaj način trajno odali poštu našem kolegi diplomati, nekadašnjem ambasadoru Republike Turske u SFRJ. U znak sećanja, činimo ono što je trebalo davno učiniti. Upisujemo ime

Galipa Balkara u večnu knjigu onih diplomata koji su sopstvenom žrtvom zadužili svoju domovinu. Toga dana, nemili događaj ugrozio je živote i drugih Beograđana. Ne smemo zaboraviti na pukovnika Slobodana Brajovića i Zoricu Zolotić, koji su se usprotivili napadačima, kao ni na studenta Željka Milivojevića, koji je izgubio život pokušavajući da ih savlada. Žrtva tog mladića bila je oličenje kolektivnog duha našeg naroda i naše zemlje, te najbolje oslikava da Beograđane nije tako jednostavno uplašiti terorom i strahom.

Danas, 36 godina nakon nemilog događaja, odavanjem pošte ambasadoru Republike Turske Galipu Balkaru u SFRJ, naša država i naš narod još jednom nedvosmisleno osuđuje svaki pokušaj ekstremizma, kao i svaki vid unošenja nemira i destabilizacije. Ovim danom i činom ukazujemo na važnost odsustva nasilja, ali i na značaj mirnog prevazilaženja razmirica!

Dragi prijatelji,

Želim da sećanjem na ovaj strašan događaj podignemo svest o važnosti života svakog pojedinca kao univerzalne vrednosti i da se takvom zajedničkom svešću borimo da kao

civilizacija iskorenimo mogućnost da se ponove slične tragedije!

Neka mu je večna slava!

Hvala na pažnji!”

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.