Најновије

Ивица Дачић: Откривена спомен-плоча убијеном турском амбасадору Вести

Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића приликом откривања спомен-плоче убијеном турском амбасадору Галипу Балкару:

„Поштовани господине министре,

Уважени господине Ајдин Балкар,

Драги гости из Републике Турске,

Даме и господо,

Драги пријатељи,

Не тако давног дана 9. марта, 1983. године смртно је рањен амбасадор Републике Турске у СФРЈ Галип Балкар. Атентат је извршен на овом месту, на углу тадашње улице Генерала Жданова и Булевара револуције. Тог дана наша држава је постала непосредни сведок стравичног акта насиља.

Данас смо се окупили баш овде, како бисмо и на овај начин трајно одали пошту нашем колеги дипломати, некадашњем амбасадору Републике Турске у СФРЈ. У знак сећања, чинимо оно што је требало давно учинити. Уписујемо име

Галипа Балкара у вечну књигу оних дипломата који су сопственом жртвом задужили своју домовину. Тога дана, немили догађај угрозио је животе и других Београђана. Не смемо заборавити на пуковника Слободана Брајoвића и Зорицу Золотић, који су се успротивили нападачима, као ни на студента Жељка Миливојевића, који је изгубио живот покушавајући да их савлада. Жртва тог младића била је оличење колективног духа нашег народа и наше земље, те најбоље осликава да Београђане није тако једноставно уплашити терором и страхом.

Данас, 36 година након немилог догађаја, одавањем поште амбасадору Републике Турске Галипу Балкару у СФРЈ, наша држава и наш народ још једном недвосмислено осуђује сваки покушај екстремизма, као и сваки вид уношења немира и дестабилизације. Овим даном и чином указујемо на важност одсуства насиља, али и на значај мирног превазилажења размирица!

Драги пријатељи,

Желим да сећањем на овај страшан догађај подигнемо свест о важности живота сваког појединца као универзалне вредности и да се таквом заједничком свешћу боримо да као

цивилизација искоренимо могућност да се понове сличне трагедије!

Нека му је вечна слава!

Хвала на пажњи!”

Извор: МСП