Најновије

Проф. Др Славица Ђукић Дејановић: Прецизиније о одливу мозгова после пописа 2021. Вести

Попис становништва који ће бити споведен 2021. године даће прецизније податке о одливу мозгова, али не мислим да ће они бити бољи од оних од пре осам година, изјавила је министарка задужена за демографију и поплулациону политику Славица Ђукић Дејановић.

На панелу посвећеном спречавању одлива мозгова у оквиру 19. Економског самита, Славица Ђукић Дејановић је рекла да је према попису становништва из 2011. године, у периоду од 2002. до 2011. у иностранство отишло регистрованих 150.000 грађана Србије.

Иако је, каже, истраживање које је спровео њен кабинет показало да три четвртине анкетираних високо образованих у дијаспори који за сада не планирају да се врате у Србију, охрабрује податак да је више од половине анкетираних (57 одсто) спремно да улаже стечене ресурсе у Србију.

“Ова информација нам је битна, јер указује на неопходност даљег повезивања, активирања и коришћења свих расположивих потенцијала наших људи у иностранству и њиховог повезивања са нама овде кроз најразличитије врсте пројеката”, рекла је Ђукић Дејановић.

Према резултатима последњег пописа становништва из 2011. године, просечна старост 150.000 наших грађана који су од 2002. до 2011. отишли у иностранство је 28,7 година, а сваки пети међу њима имао је диплому високе школе или факултета.

Ђукић Дејановић каже да су миграције феномен који је најтеже предвидети и тешко мењати, те да је потребно да сви у друштву раде на стварању амбијента који ће подстицати младе да остану у Србији или да дођу у нашу земљу како би остварили личне и професионалне снове и циљеве.

“Истовремено, требало би размишљати о оним младим људима који не планирају да се врате у Србију, а чија знања, вештине, искуство, пословни контакти и финансијска средства могу бити и развојни потенцијал Србије, о чему до сада нисмо много водили рачуна”, рекла је министарка.

Каже да су испитаници из дијаспоре такође навели и неколико приоритетних области за које сматрају да би држава требало да се побрине у наредном период, а то су повећање животног стандард, отварање нових радних места, борба против корупције и унапређење здравствене заштите.

Навела је да су то и приоритети Владе Србије за коју каже да препознаје сву озбиљност миграционог феномена и његових последица.

Поред истраживања у којем је учествовала дијаспора, министарка је рекла да је спроведено и истраживање које је обухватило више од 11.000 студената које је показало да 3.990 њих жели да напусти Србију, да 90 одсто њих у томе подржавају родитељи, а да 70 одсто међу њима већ има блиске сроднике или неког ко ће их тамо прихватити.

Истакла је да зато треба повећати мотивацију младих да остану у Србији шсто се, наводи, може постићи стварањем повољног амбинента за живот у којем млади користе стечана знања у својој професији, остварују успешне професионалне каријере, имају адекватне услове за научноистраживачки рад, а пре свега могу да живе од свог рада и да планирају породични и лични живот.

Како је рекла, успешно управљање миграцијама изискује напоре читавог душтва, од државе до сваке породице и поједница у трансформацији одлива мозгова у капитал.

“Сада постављамо камен темељац друштва будућности у којем ће будуће генерације живети у свету мањих разлика и већих могућности за све и у коме ће млади не само одлазити, већ и долазити у Србију”, заључила је министарка.

Извор: Танјуг