Најновије

Интервју Бранка Ружића за лист Данас: Таксисте је неко погрешно информисао Вести

Таксистима желим најискреније све најбоље и још једном им поручујем да нема разлога за за тешке речи, већ искључиво за изношење истине, коју очигледно знају само они који координирано воде протесте, али је не износе из њима познатих разлога, док огроман број оних који протестују нажалост знају само за задате персоналне, можда и политичке мете које треба нападати, чак иако за то нема утемељења у чињеницама. Међутим, без истине ће тешко доћи до решења. Сматрам да је врховни интерес грађана и државе да Београд не буде блокиран и потребно је да се изнађе адекватно решење, на једином месту где је то могуће, а то су институције, никако улица. Врло је контрапродуктивна конфронтација таксиста са Београђанима, као и са Владом Србије, уколико желе да испуне свој “циљ”, каже за Данас Бранко Ружић, министар за државну управу и локалну самоуправу, коментаришући вишедневни штрајк таксиста у главном граду.

Бирачки списак никако не може бити разлог за бојкот

Зашто сте на мети баш ви и Александар Антић, министар за енергетику, а не неко од напредњака. Да ли су ти напади дириговани из неког другог центра?

Жао ми је што упиру прстом у погрешне мете јер их је неко очигледно погрешно информисао или инструисао како би се терет одговорности пребацио на некога ко није директно надлежан. То вам је као да пошаљете пацијента који има кардиоваскуларних проблема код маникира или педикира у козметички салон. Јасно је да наше залагање, али и обавеза свих у Влади да примењују прописе који се доносе у парламенту. Такође је потребно и да их прецизно прочитају. МДУЛС, понављам добронамерно није надлежан за регистрацију удружења већ је АПР и то још од 2011. Управна инспекција при нашем министарству није ни на који начин надлежна за инспекцијски надзор над радом удружења тако да делатност коју обавља дотично удружење не може бити у нашој сфери деловања. Све што је било до нас, министарство је урадило у складу са захтевима и налозима Владине радне групе.

И напредњаци често прозивају социјалисте да нису лојалан партнер и да је време да испробате опозициони рад. Да ли је то неко упозорење да СНС на вас не рачуна као на будућег коалиционог партнера?

Социјалистичка партија Србије и председник Дачић је на стратешком нивоу показала државотворност, одговорност и лојалност према грађанима Србије и наравно према СНС-у и председнику Вучићу. Када говорим о стратешком нивоу , мислим и на Владу Србије и на парламент, али наравно и на ниже нивое власти. Нашу лојалност је потврдила новија политичка историја јер су увек у тешким тренутцима по Србију у последње две деценије партнери бирали нас, а не ми њих и грађани су нам захвални на томе. Што се позиционог или опозиционог рада тиче, сачекајмо изборну утакмицу, а оно што је сигурно 100 посто, то је да ће СПС радити у интересу грађанки и грађана Србије, ма у којој позицији био.

Да вас подсетим и председник Србије је најавио да СНС након избора неће бити дарежљив као до сада према коалиционим партнерима?

Није мој манир, а не би било ни васпитано да се бавим односима и квотама унутар досадашње листе СНС на којој се налази импозантан број политичких партија које свакако имају одређени значај. Међутим, аксиом је да је СНС далеко најјачи политички фактор уз лидерство Александра Вучића, и да ће и убудуће то бити, тако да ће та дарежљивост са пуним правом бити производ њихове утемељене политичке процене. СПС је до сада наступао самостално у својој традиционалној коалицији и увек је након избора и договора два лидера Вучића и Дачића заиста био уважен у мери која је била рефлексија политичке потребе. Сматрам да број министара није основни критеријум јер је важно да као тим, сви заједно у стратешкој равни урадимо што више за Србију и њене грађане и да они који на томе раде, заиста то и умеју. Ми смо се увек трудили да то тако буде.

Значи ли то да ћете на изборе ићи самостално, односно у коалицији са ЈС. Истраживања показују да имате између 9 и 11 одсто, а аналитичари тврде да сте због коалиције са напредњацима изгубили идентитет и да је питање ко ће за вас да гласа?

Душебрижницима могу да поручим да не брину претерано, јер ево већ седму годину наводно губимо идентитет, а једина смо традиционална политичка партија у Србији која је опстала, не стагнирамо, имамо чак и благи тренд раста. Не знам ко то може да се похвали да  постоји скоро три деценије, да три старосне генерације имамо у чланству, да се подмлађујемо, реформишемо, да идемо напред. СПС је воћка чудновата. Неки нас симпатишу, неки нас не воле, али велика већина нас поштује. Што се избора тиче, још увек се није званично разговарало о моделу наступа, имајући у виду политичке околности у којима се Србија налази. У сваком случају, као и увек спремни смо за још један изборни циклус.

Не знам да ли сте воћка чудновата али изборе очекујете без изабраног руководства. Због чега Дачић калкулише и одлаже предлагање руководећих органа странке. Да ли сте ви сви на некој провери?

Нема калкулисања и одлагања. Само има мудрог руковођења. СПС има изабраног председника, ГО, председника Извршног одбора и преостало је да се у наредном периоду верификује став Председништва и Извршног одбора и поделе јасна задужења и припреми кампања.

Може ли се говорити о легитимним изборима уколико већи део опозиције буде бојкотовао изборе?

Било би много мудрије да тај део опозиције, пре свега због њих самих изађу на изборе. А што се тиче легитимитета , то питање се уопште не поставља. Наравно да сви учесници у изборној утакмици црпе свој легитимитет од грађана као носилаца суверенитета наше државе који гласају за политичке опције. То што би тај део опозиције да дође на власт без избора и без тог легитимитета, то је њихов проблем.

Опозиција сматра да не постоје фер и поштени услови за изборе, да су у медијском мраку, док председник Србије не престаје са функционерском и медијском кампањом?

Опозиција која је најавила бојкот се понаша као да функционише у паралелном свету. Не виде да власт чини све како би у складу са закомина који су између осталог управо донети за време тог дела опзиције унапредили сфере на које се они управо жале. Медијска слика и уређивачка политика је рефлексија “духа времена” и примене прописа који регулишу ту сферу. Уколико неко предано и вредно ради за државу, онда то завређује медијску пажњу. Као и рад опозиције у оној мери колико га има. Не можете на улици и нечијом поједичном вољом мењати чланове РЕМ-а налагати уредницима у приватним медијима уређивачку политику, противуставно померати термин редовних избора зато што то ето треба том “делу опозиције”. A тај “део опозиције” још и бојкотује рад парламента у коме имају директан пренос на јавном сервису и прилику да изнесу своје критике, програме и политике, уколико их имају.

Опозиција тражи и сређивање јединственог бирачког списка. Колико је то велики посао и да ли је могуће да се заврши за неколико месеци, колико је остало до избора?

ЈБС никада није био ажурнији и сваким даном је све ажурнији. То ни на који начин не може бити аргумент за бојкот избора. Ми и МДУЛС на том послу радимо у континуитету већ више од две године, увезали смо матичне књиге умрлих и венчаних са ЈБС, формирана је и Владина радна група за ЈБС у чијем саставу су Црта и Цесид, референтни стручњаци и представници министарства, а у договору са ОДИХР. Одговорно тврдим да ЈБС није, не може, нити ће бити узрок за било коју врсту потенцијалне нерегуларности.

Због чега власт није могла без посредника да разговара са опозицијом? Морали су да се умешају и представници ЕУ?

Власт је увек исказивала спремност да разговара. Међутим део опозиције је побегао из институција из њима знаних разлога и сада су у позицији да прихвате дијалог уз посреднике из Европског парламента, али на позив председнице парламента Маје Гојковић. Део њих има толико ниво мудрости да ће вероватно одбити и ту опцију и зато сам и рекао да ће опзиција доживети статус  “друштва мртвих песника” јер се понашају као Калимеро и чим нису на власти вичу: “Ово је неправда. ” Апелујем на њих да озбиљно схвате бављење политиком, као и одговорност према грађанима које претендују да представљају.

Извор: Данас

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.