Intervju Branka Ružića za list Danas: Taksiste je neko pogrešno informisao Vesti

Taksistima želim najiskrenije sve najbolje i još jednom im poručujem da nema razloga za za teške reči, već isključivo za iznošenje istine, koju očigledno znaju samo oni koji koordinirano vode proteste, ali je ne iznose iz njima poznatih razloga, dok ogroman broj onih koji protestuju nažalost znaju samo za zadate personalne, možda i političke mete koje treba napadati, čak iako za to nema utemeljenja u činjenicama. Međutim, bez istine će teško doći do rešenja. Smatram da je vrhovni interes građana i države da Beograd ne bude blokiran i potrebno je da se iznađe adekvatno rešenje, na jedinom mestu gde je to moguće, a to su institucije, nikako ulica. Vrlo je kontraproduktivna konfrontacija taksista sa Beograđanima, kao i sa Vladom Srbije, ukoliko žele da ispune svoj “cilj”, kaže za Danas Branko Ružić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, komentarišući višednevni štrajk taksista u glavnom gradu.

Birački spisak nikako ne može biti razlog za bojkot

Zašto ste na meti baš vi i Aleksandar Antić, ministar za energetiku, a ne neko od naprednjaka. Da li su ti napadi dirigovani iz nekog drugog centra?

Žao mi je što upiru prstom u pogrešne mete jer ih je neko očigledno pogrešno informisao ili instruisao kako bi se teret odgovornosti prebacio na nekoga ko nije direktno nadležan. To vam je kao da pošaljete pacijenta koji ima kardiovaskularnih problema kod manikira ili pedikira u kozmetički salon. Jasno je da naše zalaganje, ali i obaveza svih u Vladi da primenjuju propise koji se donose u parlamentu. Takođe je potrebno i da ih precizno pročitaju. MDULS, ponavljam dobronamerno nije nadležan za registraciju udruženja već je APR i to još od 2011. Upravna inspekcija pri našem ministarstvu nije ni na koji način nadležna za inspekcijski nadzor nad radom udruženja tako da delatnost koju obavlja dotično udruženje ne može biti u našoj sferi delovanja. Sve što je bilo do nas, ministarstvo je uradilo u skladu sa zahtevima i nalozima Vladine radne grupe.

I naprednjaci često prozivaju socijaliste da nisu lojalan partner i da je vreme da isprobate opozicioni rad. Da li je to neko upozorenje da SNS na vas ne računa kao na budućeg koalicionog partnera?

Socijalistička partija Srbije i predsednik Dačić je na strateškom nivou pokazala državotvornost, odgovornost i lojalnost prema građanima Srbije i naravno prema SNS-u i predsedniku Vučiću. Kada govorim o strateškom nivou , mislim i na Vladu Srbije i na parlament, ali naravno i na niže nivoe vlasti. Našu lojalnost je potvrdila novija politička istorija jer su uvek u teškim trenutcima po Srbiju u poslednje dve decenije partneri birali nas, a ne mi njih i građani su nam zahvalni na tome. Što se pozicionog ili opozicionog rada tiče, sačekajmo izbornu utakmicu, a ono što je sigurno 100 posto, to je da će SPS raditi u interesu građanki i građana Srbije, ma u kojoj poziciji bio.

Da vas podsetim i predsednik Srbije je najavio da SNS nakon izbora neće biti darežljiv kao do sada prema koalicionim partnerima?

Nije moj manir, a ne bi bilo ni vaspitano da se bavim odnosima i kvotama unutar dosadašnje liste SNS na kojoj se nalazi impozantan broj političkih partija koje svakako imaju određeni značaj. Međutim, aksiom je da je SNS daleko najjači politički faktor uz liderstvo Aleksandra Vučića, i da će i ubuduće to biti, tako da će ta darežljivost sa punim pravom biti proizvod njihove utemeljene političke procene. SPS je do sada nastupao samostalno u svojoj tradicionalnoj koaliciji i uvek je nakon izbora i dogovora dva lidera Vučića i Dačića zaista bio uvažen u meri koja je bila refleksija političke potrebe. Smatram da broj ministara nije osnovni kriterijum jer je važno da kao tim, svi zajedno u strateškoj ravni uradimo što više za Srbiju i njene građane i da oni koji na tome rade, zaista to i umeju. Mi smo se uvek trudili da to tako bude.

Znači li to da ćete na izbore ići samostalno, odnosno u koaliciji sa JS. Istraživanja pokazuju da imate između 9 i 11 odsto, a analitičari tvrde da ste zbog koalicije sa naprednjacima izgubili identitet i da je pitanje ko će za vas da glasa?

Dušebrižnicima mogu da poručim da ne brinu preterano, jer evo već sedmu godinu navodno gubimo identitet, a jedina smo tradicionalna politička partija u Srbiji koja je opstala, ne stagniramo, imamo čak i blagi trend rasta. Ne znam ko to može da se pohvali da  postoji skoro tri decenije, da tri starosne generacije imamo u članstvu, da se podmlađujemo, reformišemo, da idemo napred. SPS je voćka čudnovata. Neki nas simpatišu, neki nas ne vole, ali velika većina nas poštuje. Što se izbora tiče, još uvek se nije zvanično razgovaralo o modelu nastupa, imajući u vidu političke okolnosti u kojima se Srbija nalazi. U svakom slučaju, kao i uvek spremni smo za još jedan izborni ciklus.

Ne znam da li ste voćka čudnovata ali izbore očekujete bez izabranog rukovodstva. Zbog čega Dačić kalkuliše i odlaže predlaganje rukovodećih organa stranke. Da li ste vi svi na nekoj proveri?

Nema kalkulisanja i odlaganja. Samo ima mudrog rukovođenja. SPS ima izabranog predsednika, GO, predsednika Izvršnog odbora i preostalo je da se u narednom periodu verifikuje stav Predsedništva i Izvršnog odbora i podele jasna zaduženja i pripremi kampanja.

Može li se govoriti o legitimnim izborima ukoliko veći deo opozicije bude bojkotovao izbore?

Bilo bi mnogo mudrije da taj deo opozicije, pre svega zbog njih samih izađu na izbore. A što se tiče legitimiteta , to pitanje se uopšte ne postavlja. Naravno da svi učesnici u izbornoj utakmici crpe svoj legitimitet od građana kao nosilaca suvereniteta naše države koji glasaju za političke opcije. To što bi taj deo opozicije da dođe na vlast bez izbora i bez tog legitimiteta, to je njihov problem.

Opozicija smatra da ne postoje fer i pošteni uslovi za izbore, da su u medijskom mraku, dok predsednik Srbije ne prestaje sa funkcionerskom i medijskom kampanjom?

Opozicija koja je najavila bojkot se ponaša kao da funkcioniše u paralelnom svetu. Ne vide da vlast čini sve kako bi u skladu sa zakomina koji su između ostalog upravo doneti za vreme tog dela opzicije unapredili sfere na koje se oni upravo žale. Medijska slika i uređivačka politika je refleksija “duha vremena” i primene propisa koji regulišu tu sferu. Ukoliko neko predano i vredno radi za državu, onda to zavređuje medijsku pažnju. Kao i rad opozicije u onoj meri koliko ga ima. Ne možete na ulici i nečijom pojedičnom voljom menjati članove REM-a nalagati urednicima u privatnim medijima uređivačku politiku, protivustavno pomerati termin redovnih izbora zato što to eto treba tom “delu opozicije”. A taj “deo opozicije” još i bojkotuje rad parlamenta u kome imaju direktan prenos na javnom servisu i priliku da iznesu svoje kritike, programe i politike, ukoliko ih imaju.

Opozicija traži i sređivanje jedinstvenog biračkog spiska. Koliko je to veliki posao i da li je moguće da se završi za nekoliko meseci, koliko je ostalo do izbora?

JBS nikada nije bio ažurniji i svakim danom je sve ažurniji. To ni na koji način ne može biti argument za bojkot izbora. Mi i MDULS na tom poslu radimo u kontinuitetu već više od dve godine, uvezali smo matične knjige umrlih i venčanih sa JBS, formirana je i Vladina radna grupa za JBS u čijem sastavu su Crta i Cesid, referentni stručnjaci i predstavnici ministarstva, a u dogovoru sa ODIHR. Odgovorno tvrdim da JBS nije, ne može, niti će biti uzrok za bilo koju vrstu potencijalne neregularnosti.

Zbog čega vlast nije mogla bez posrednika da razgovara sa opozicijom? Morali su da se umešaju i predstavnici EU?

Vlast je uvek iskazivala spremnost da razgovara. Međutim deo opozicije je pobegao iz institucija iz njima znanih razloga i sada su u poziciji da prihvate dijalog uz posrednike iz Evropskog parlamenta, ali na poziv predsednice parlamenta Maje Gojković. Deo njih ima toliko nivo mudrosti da će verovatno odbiti i tu opciju i zato sam i rekao da će opzicija doživeti status  “društva mrtvih pesnika” jer se ponašaju kao Kalimero i čim nisu na vlasti viču: “Ovo je nepravda. ” Apelujem na njih da ozbiljno shvate bavljenje politikom, kao i odgovornost prema građanima koje pretenduju da predstavljaju.

Izvor: Danas

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.