Постоји ли могућност увођења посебног предмета који би представљао едукацију у вези са штетним последицама болести зависности? Посланичка група

Др Даница Буквић, народна посланица Социјалистичке партије Србије поставила је посланичко питање министру просвете:

Сматрамо да је крајњи тренутак да се предузму озбиљне друштвене мере, јер једино континуираним, образовним и васпитним радом са младима, пре свега децом школског узраста, можемо да се ухватимо у коштац са овом пошасти.

Поштовани председавајући, поштовани народни посланици, јуче је почела Међународна дечија недеља, у којој се скреће пажња на остваривање дечијих права и социјални положај деце.

Иако веће друштвено благостање и економски развој подразумевају и бољи социјални положај деце и већу бригу за њихово здравље и образовање, данас желимо да скренемо пажњу на озбиљне друштвене појаве којима је угрожен све већи број деце, основног школског и средњег школског узраста, које угрожавају здраво одрастање и здрав живот деце и младих.

Наиме, све више је појава ризичног понашања младих, као што су алкохолизам, наркоманија, вршњачко насиље, полно преносиве болести, малолетничке трудноће, о чему нас свакодневно обавештавају медији.

Посебно бих скренула пажњу на наркоманију, која је све присутнија међу младима и узима велики данак. Најновији случај десио се у Нишу, где се 14-годишњи дечак предозирао непознатом дрогом и преминуо. Ово је црвени аларм за друштво.

Државни органи и сада предузимајуодређене активности. Формирана је комисија за борбу против наркоманије у школама, која је добила задатак да у току овог месеца усвоји нови акциони план, којим би требало да се утврде нове мере борбе против ове пошасти нашег века.

Истраживања ове комисије су упозоравајућа, алармантна, јер је дошла до података да сваки други адолесцент никада није добио информацију, ни код куће, а ни у школи, о штетним последицама употребе дроге; да чак 75% адолесцената никада није имало прилику да разговара са стручњацима о свом емоционалном стању.

Млади су радознали и све желе да пробају, а дрога је све доступнија и све јефтинија. Она је изазов за младе који на том узрасту и не размишљају о последицама, а поред тога младима и деци се кроз медије сервирају непожељни, ризични и нездрави стилови живота.

Постоје и сада необавезни облици едукације који се практикују у школама, попут трибина и стручних предавања, која се обично организују пар пута у току школске године. Очигледно да то није довољно за превенцију ове опаке болести зависности, којој прибегава све већи број деце и адолесцената. Све је нижи узраст деце која први пут пробају дрогу, а међу средњошколцима све је мањи број оних који нису пробали неки од наркотика.

Деца и млади су наша будућност. Друштво мора учинити озбиљне кораке и практичне мере превенције. Зато је неопходна континуирана едукација и деце и наставника и родитеља, јер се дугорочно једино тако могу мењати понашање и животне навикемладих.

У вези са тим, желим да поставим питање министру просвете – да ли се планира увођење посебног предмета који би представљао континуирану едукацију у вези са штетним последицама болести зависности, све присутнијим вршњачким насиљем, све већем броју малолетничких трудноћа и полно преносивим болестима?

Сматрамо да је крајњи тренутак да се предузму озбиљне друштвене мере, јер једино континуираним, образовним и васпитним радом са младима, пре свега децом школског узраста, можемо да се ухватимо у коштац са овом пошасти која ће се одразити како на укупно здравље становништва, тако и на радну способност младих генерација кроз одређено време, а која кроз одређено време треба да буде способна да управља важним државним и привредним пословима у овој земљи.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.