Најновије

Горан Триван: Заштитићемо грађане од буке Вести

Новим законом о буци заштитићемо грађане од тог загађивача животне средине на који се с правом жале, изјавио је данас министар заштите животне средине Горан Триван.

Он је новинарима, након отварања скупа “Грађани покрећу град будућности” рекао да ће нови закон коначно дефинисати начин на који се бука регулише у великим градовима и начин на који се контролише.

“У овом тренутку имамо закон који је практично неприменљив када је у питању бука. Имате озбиљан број грађана који се озбиљно с правом жале на то да не могу да спавају од различитих ентитета који им добују по ушима и дан и ноћ. То више неће бити могуће”, поручио је министар.

Објаснио је да се више неће дешавати да се бука мери тако што правни ентитети заказују мерење буке, него ће се њен ниво мерити у тренутку када се дешава бука.

“Локалне самоуправе ће добити овлашћења да ангажују своје инспекције да у тренуктку када се то дешава могу да мере и доносе мере које ће закон прописати и које ће бити озбиљне”, рекао је Триван.

Поред тог закона, Триван каже да је у плану и усвајање закона о климатским променама који треба да ограничи емисију гасова стаклене баште што је, напомиње, јако компликовано имајући у виду све секторе који треба да учествују у томе.

Циљ је, објаснио је, да се све секторске политике “упакују” у заштиту животне средине што, додаје, полако, али сигурно успевамо.

“То је кључ, да сви схвате да морају да се ставе под тај кишобран заштите животне средине и то је капитални корак који правимо тим законом. Морамо да променимо логике у свим државним организмима, све мора да буде подређено заштити животне средине”, подвукао је министар.

Измене закона о управљању отпадом које су такође у припреми, како је рекао, треба да реше и питање употребе кеса на начин да ће о забрани њихове употребе одлучивати локалне самоуправе.

“Даћемо могућност локалним самоуправама да саме забрањују или не забрањују употребу кеса и одлучују се у ком правцу желе да иду”, каже Триван.

Навео је и да се лично залаже за увођење депозитног система за амбалажни отпад и додао да ће од почетка примене тог система Србија постати чиста.

“Већ имамо неку врсту договора са свим актерима да идемо ка том депозитном систему, а биће потребно бар годину дана, можда и више, да обавимо све припреме како бисмо ушли у тај јако скупи, али ефектни систем за који се апослутно залажем”, рекао је Триван.

Постоје, наводи, примери у великом броју земаља које су почетком примене депозитног система врло брзо почистиле своју територију од амбалаже.

Најавио је да ће се радити и на пројекцији реорганизације заштићених добара, нарочито националних паркова који, како каже, не могу да опстану на начин на који сада постоје.

“Свима је јасно да поједини делови националних паркова то више нису. Десиће се и ту велике промене. Постоје европски и светски стандарди у том погледу који тачно кажу каква друга врста зонираја је потребна тој врсти заштићених добара да бисмо заштитили та добра”, рекао је министар.

Нагласио је да ће онда политика кажњавања за један милиметар улажења у заштићено добро бити тако ригидна да се то никоме неће исплатити, нити ће било коме то пасти на памент.

“И у том сегементу нас чекају велике промене”, рекао је Триван и додао да је за цео предстојећи посао у његовом ресору потребно кадровски подићи капацитете Министарства и да се о томе већ разговара у Влади Србије.

Близу 61 одсто становника Србије живи у градовима, а села се празне, што катострофално утиче на квалитет живота и животну средину, јер се повећава емисија гасова са ефектом стаклене баште и интензивира утицај климатских промена, изајавио је данас министар заштите животне средине Горан Триван.

Триван је на отварању скупа “Грађани покрећу град будућности” нагласио да су потребни практични кораци у прилагођавању живота људи климатским променама и престанак загађивања и деватације планете.

Поручио је да Србија и те како има памет и иновативних мозгова да сагледа шта је потребно урадити и нагласио да и мале земље и локалне заједнице могу много да учине у заштити животне средине.

“Ова тема ће свакако постати главна у друштву. Боримо се да сваки дан имамо резултат и да сачувамо биодиверзитет, воде и земљиште”, каже Триван.

Додао је да огроман број локалних самоуправа у Србији сматра да је то важан посао, али да недостају кадрови и новац.

Наду даје, како каже, зелена економија која постаје доминантна у свету, и поручује да зелена градња мора да узме маха.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.