Ivica Dačić razgovarao sa generalnim sekretarom OEBS-a Vesti

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa generalnim sekretarom OEBS-a Tomasom Gremingerom.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima OEBS-a u Srbiji, naročito o podršci institucijama Republike Srbije u oblasti reformi, usvajanja medijske strategije i njene implementacije, kao i saradnji u oblasti unapređenja izbornog procesa.

Obostrano je konstatovan značaj OEBS-a za regionalnu bezbednost i izgradnju kapaciteta za suočavanje sa postojećim i novim izazovima, kao i uloga Republike Srbije kao ključnog faktora bezbednosti, dugoročne stabilnosti i ekonomskog razvoja u regionu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, šef srpske diplomatije je ocenio da je značajna podrška koju OEBS pruža Srbiji.
Ministar je naglasio i važnost saradnje sa OEBS-om i zbog bezbednosnih pitanja kojima se bavi ta organizacija. On je kazao da je zadovoljan saradnjom i sa Misijom OEBS-a na Kosovu.

Ministar Dačić je podsetio da je bivša Jugoslavija jedna od zemalja potpisnica Helsinške deklaracije 1975. godine kojim je osnovana ta organizacija.

Generalni sekretar OEBS-a Tomas Gremingem izjavio je da Srbija igra važnu ulogu u promovisanju ekonomske saradnje zarad buduće ekonomske stabilnosti i razvoja regiona.

„Razgovor sa ministrom Dačićem je bio iskren i otvoren. Razgovarali smo o aktivnostima OEBS-a u Srbiji. Drago mi je da vidim da je Srbija veran i aktivan partner našoj organizaciji“, kazao je Gremingem.

On je istakao da će OEBS nastaviti da pruža ekspertsku pomoć i podršku reformama u Srbiji, kao što je nezavisno sudstvo.

Izvor i foto: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.