Најновије

Александар Антић: Ветропарк доприноси енергетској безбедности и стабилности Вести

Министар енергетике и рударства Александар Антић поручио је на отварању ветро електране Чибук 1 у Kовину да је у питању један од највећих објеката те врсте у Европи, без сумње у Србији и региону, и да ће отварање овог ветропарка допринети енергетској безбедности и сигурности снабдевања струјом у Србији.

“Ова ветро-електарна није највећа само у региону и Србији већ представља објекат који Србија пушта на мрежу од 1991. године од пројеката Kостолац 2, Хидроелектране Пирот”, рекао је Антић.

Ветро-парк, објашњава, није само крупан допринос циљу Србије да 27 посто укупне потрошње енергије добија из обновљивих извора, већ представља, каже, значајан додатни извор производње енергије у Србији.

Са својих 430 гигават часова енергије производње годишње представљаће готово 1,5 процената наше годишње производње енергије и тиме ће каже значајно утицати на укупну енергетску безбедност Србије и сигурност снабдевања.

Овај пројекат поред читавог низа важних сегмената који су део укупних напора у борби против климатских промена државе, каже Антић, као што је борба за очување животне средине, има још низ других пратећих елемената који су важни за Србију.

Поред ветропарка се налази огромна трансформаторска станица од 400 кWх коју је инвеститор био у обавези да изради и стави на располагање и у власништво “Електро-мрежама Србије” а које ће, каже министар, представљати снажан енергетски потенцијал за читав регион.

“Трафо-станица ће дати значајан допринос у укупним напонским приликама у Србији смањењу губитака, а тиме огроман енергетски значај”, рекао је Антић и подсетио да је последњу овакву трафо-станицу у рад пустио председник Србије 2015. године у Београду – “Београд 20”.

Антић се захвалио инвеститорима и финансијским институцијама које су препознале Србију као сигурну и стабилну дестинацију за овако, како је рекао, снажне али осетљиве пројекте, те председнику Србије за кога је рекао да је дао кључни допринос да Србија постане економски и политички стабилна земља која може да привлачи овакве инвестиције.

“Ми ћемо да се развијамо у свим сегментима, наравно и у енергетици, уважавајући наше ресурсе и наше националне интересе пре свега, али с друге стране, дајући свој допринос у борби против климатских промена”, рекао је Антић.

Извор: Танјуг, фото: Курир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.