Aleksandar Antić: Vetropark doprinosi energetskoj bezbednosti i stabilnosti Vesti

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić poručio je na otvaranju vetro elektrane Čibuk 1 u Kovinu da je u pitanju jedan od najvećih objekata te vrste u Evropi, bez sumnje u Srbiji i regionu, i da će otvaranje ovog vetroparka doprineti energetskoj bezbednosti i sigurnosti snabdevanja strujom u Srbiji.

“Ova vetro-elektarna nije najveća samo u regionu i Srbiji već predstavlja objekat koji Srbija pušta na mrežu od 1991. godine od projekata Kostolac 2, Hidroelektrane Pirot”, rekao je Antić.

Vetro-park, objašnjava, nije samo krupan doprinos cilju Srbije da 27 posto ukupne potrošnje energije dobija iz obnovljivih izvora, već predstavlja, kaže, značajan dodatni izvor proizvodnje energije u Srbiji.

Sa svojih 430 gigavat časova energije proizvodnje godišnje predstavljaće gotovo 1,5 procenata naše godišnje proizvodnje energije i time će kaže značajno uticati na ukupnu energetsku bezbednost Srbije i sigurnost snabdevanja.

Ovaj projekat pored čitavog niza važnih segmenata koji su deo ukupnih napora u borbi protiv klimatskih promena države, kaže Antić, kao što je borba za očuvanje životne sredine, ima još niz drugih pratećih elemenata koji su važni za Srbiju.

Pored vetroparka se nalazi ogromna transformatorska stanica od 400 kWh koju je investitor bio u obavezi da izradi i stavi na raspolaganje i u vlasništvo “Elektro-mrežama Srbije” a koje će, kaže ministar, predstavljati snažan energetski potencijal za čitav region.

“Trafo-stanica će dati značajan doprinos u ukupnim naponskim prilikama u Srbiji smanjenju gubitaka, a time ogroman energetski značaj”, rekao je Antić i podsetio da je poslednju ovakvu trafo-stanicu u rad pustio predsednik Srbije 2015. godine u Beogradu – “Beograd 20”.

Antić se zahvalio investitorima i finansijskim institucijama koje su prepoznale Srbiju kao sigurnu i stabilnu destinaciju za ovako, kako je rekao, snažne ali osetljive projekte, te predsedniku Srbije za koga je rekao da je dao ključni doprinos da Srbija postane ekonomski i politički stabilna zemlja koja može da privlači ovakve investicije.

“Mi ćemo da se razvijamo u svim segmentima, naravno i u energetici, uvažavajući naše resurse i naše nacionalne interese pre svega, ali s druge strane, dajući svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promena”, rekao je Antić.

Izvor: Tanjug, foto: Kurir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.