Најновије

Ауторски текст Ивице Дачића за „Блиц“: Србија поуздан партнер ОЕБС-а Вести

Србија остаје поуздан партнер мисији ОЕБС-а и наставиће да подржава напоре те организације у постизању консензуса око суштинских питања. Придајемо велики значај сарадњи са ОЕБС-ом и веома смо задовољни сарадњом с том организацијом. Веома је значајна експертска подршка коју ОЕБС пружа нашим органима и институцијама, а посебно када је реч о изради медијске стратегије. Такође, веома ценимо  и сарадњу са ОЕБС-ом у циљу побољшања изборног процеса.

Крајем августа је формирана радна група за сарадњу са ОЕБС-ом којом председава потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Већ на првом састанку су разматране све области које је могуће унапредити, а Влада Србије је усвојила 10 закључака радне групе за побољшање изборног процеса. Похвална је сарадња српских институција са мисијом ОЕБС-а на Косову и Метохији у тешким и сложеним околностима и у условима када Приштина крши постигнуте договоре и српском народу поставља разна ограничења попут забране коришћења српских докумената на изборима. То значи ускраћивање права гласа свим онима који не признају независност Косова, што је супротно свим закључцима и разговорима у оквиру дијалога у Бриселу. Приштина забрањује и посете српским званичницима, иако је то питање регулисано Бриселским споразумом.

Приштина је вероватно очекивала да ће на ванредни м изборима бити изабрани Срби који ће бити под њеним утицајем, али су резултати показали да Српска листа ужива велико поверење српског народа на КиМ, освојивши свих 10 мандата у парламенту. То је још једна потврда да Влада Србије и председник Србије имају велику подршку српског народа на КиМ.

Извор: Блиц, фото: Курир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.