Autorski tekst Ivice Dačića za „Blic“: Srbija pouzdan partner OEBS-a Vesti

Srbija ostaje pouzdan partner misiji OEBS-a i nastaviće da podržava napore te organizacije u postizanju konsenzusa oko suštinskih pitanja. Pridajemo veliki značaj saradnji sa OEBS-om i veoma smo zadovoljni saradnjom s tom organizacijom. Veoma je značajna ekspertska podrška koju OEBS pruža našim organima i institucijama, a posebno kada je reč o izradi medijske strategije. Takođe, veoma cenimo  i saradnju sa OEBS-om u cilju poboljšanja izbornog procesa.

Krajem avgusta je formirana radna grupa za saradnju sa OEBS-om kojom predsedava potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Već na prvom sastanku su razmatrane sve oblasti koje je moguće unaprediti, a Vlada Srbije je usvojila 10 zaključaka radne grupe za poboljšanje izbornog procesa. Pohvalna je saradnja srpskih institucija sa misijom OEBS-a na Kosovu i Metohiji u teškim i složenim okolnostima i u uslovima kada Priština krši postignute dogovore i srpskom narodu postavlja razna ograničenja poput zabrane korišćenja srpskih dokumenata na izborima. To znači uskraćivanje prava glasa svim onima koji ne priznaju nezavisnost Kosova, što je suprotno svim zaključcima i razgovorima u okviru dijaloga u Briselu. Priština zabranjuje i posete srpskim zvaničnicima, iako je to pitanje regulisano Briselskim sporazumom.

Priština je verovatno očekivala da će na vanredni m izborima biti izabrani Srbi koji će biti pod njenim uticajem, ali su rezultati pokazali da Srpska lista uživa veliko poverenje srpskog naroda na KiM, osvojivši svih 10 mandata u parlamentu. To je još jedna potvrda da Vlada Srbije i predsednik Srbije imaju veliku podršku srpskog naroda na KiM.

Izvor: Blic, foto: Kurir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.