Најновије

Триван са генералним директором УН за храну и пољопривреду (ФАО) Ћу Донгјуем Вести

Министар заштите животне средине Горан Триван сусрео се са генералним директором Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО) Ћу Донгјуем, и том приликом разговарао о јачању сарадње са овом значајном светском организацијом. 

Горан Триван упознао је највишег званичника ФАО са структуром, радом и плановима Министарства, као и ширим аспектима који утичу на животну средину у Србији. Он је указао да на стање животне средине утичу бројни фактори и активности из најширег социјално-економског система, због чега је ова област под утицајем активности које су регулисане у оквиру других сектора. Отуда и простор и интерес за сарадњу са ФАО, која се, како је рекао, до сада са Министарством највише спроводила у делу климатских промена и одрживог управљања природним ресурсима. 

Министар је изразио велику заинтересованост за јачање сарадње са ФАО у будућности, која може допринети бољим решењима и ефикаснијим мерама у смањењу загађења животне средине, нарочито оног које долази из пољопривреде. Велика количина пестицида и других хемијских сусптанци у пољопривредној производњи загађује земљиште које је, поред воде, највећи ресурс, што пољопривреду чини једним од фактора загађења. Очување земљишта као ресурса, одрживо управљање природним ресурсима и заустављање смањења биолошке разноврсности, један је од приоритета за бољи и здравији живот грађана Србије, нагласио је Триван. 

Генерални директор ФАО указао је на велики значај биодиверзитета, не само у природи, већ и пољопривредној производњи. Изнео је своје утиске са обиласка Земунске пијаце изражавајући задовољство због различитих врста воћа и поврћа које је тамо видео. Ћу Донгју је нагласио да је очување разноврсности пољопривредних производа један од израза одрживог управљања ресурсима и очувања равнотеже која мора постојати, како у природи, тако и у урбаним подручјима. Наводећи кинеска решења као пример одрживог управљања ресурсима, указао је да заштита животне средине подразумева инклузивни приступ, и промену свести најшире јавности. Генерални директор је рекао да је за ефикасно очување животне средине неопходно да свака земља има посебно министарство задужено за ова питања, али да се и друга министарства са свог аспекта морају бавити заштитом животне средине.

Донгју је нагласио да производња хране која примењује принципе заштите животне средине значи боље окружење, а стварање бољег окружења непосредно утиче на здравији, бољи живот људи. 

На састанку, је уз постигнуто високо разумевање о значају заштите животне средине за свеукупни опстанак и развој, закључено да је неопходно даље јачање сарадње и веће укључивање Србије у конкретне програмске активности  ФАО. 

Извор: Министарство заштите животне средине 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.