Најновије

Изјава Ивице Дачића Вести

„Привилегија је честитати добитницима Нобелове награде за књижевност, а посебна привилегија је честитати онима који су успели да се отму у турбулентним временима једноумљу и сваљивању кривице на један народ. Неизмерно је храбра одлука Шведске академије да додели награду за књижевност њему, Хандкеу, како је и он сам рекао, будући да је он нашао храбрости да из другачијег угла пише о грађанском рату у Југославији.

Подсетићу да су добитници Нобелове награде за књижевност и Винстон Черчил “за умешност у изношењу историјских и библиографских описа као и за бриљантно говорничко умеће које је користио у одбрани узвишених људских вредности”, али и Гинтер Грас који је признао да је као младић последњих неколико месеци Другог светског рата био у елитним нацистичким СС јединицама.

Надам се да ће и у будућности Шведска академија и Фондација Нобел имати снаге за доделу Нобелове награде свима који покажу храброст у одупирању једноумљу, смелост у истраживању и сагледавању људских и историјских прича о којима приповедају, али и снаге да препознају приповедаче који доносе новине и различитост у својим делима, а самим тим и слободу толико потребну људском роду.”

Извор: МСП

фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.