Најновије

Ивица Дачић послао директиву нашим дипломатским представништвима Вести

Наше дипломате широм света у понедељак су добиле изричиту директиву из централе у Београду да уложе максималне напоре како би се осујетили покушаји Приштине да се на Генералној скупштини Интерпола, која почиње у уторак, 15. октобра у Чилеу, докопа чланства у овој организацији.

Шеф дипломатије Ивица Дачић послао је јасне инструкције са ознаком “врло хитно” свим амбасадама и дипломатско-конзуларним представништвима Србије у иностранству. У отвореном телеграму, у који су “Новости” имале увид, наглашава се да су спречавање даљих признавања независности “Републике Косово” и повлачење постојећих, као и онемогућавање пријема Приштине у међународне организације – питања од највишег националног интереса и тренутно главни спољнополитички приоритет на којем је ангажовано читаво српско руководство:

– У светлу предстојећег заседања ГС Интерпола у Сантјагу, тренутно је апсолутни приоритет наставак интензивног ангажовања ДК мреже код свих чланица. У случају да ГС буде одлучивала о захтеву Косова, важан нам је глас сваке државе. Појачани ангажман неопходан је код држава чији ставови нису чврсти по питању подршке нашој позицији – наводи се у Дачићевом писму.

Министар спољних послова тражио је од наших дипломата да наредних дана, без обзира на повод и теме разговора, поново изложе нашу аргументацију о неприхватљивости чланства Косова у Интерполу. Он је упозорио да је само уз максималан ангажман целе ДКП мреже могуће обезбедити повољан исход гласања у Чилеу и поновити прошлогодишњи успех из Дубаија, што је од изузетне важности за даље јачање позиције Србије.

Дачић, иначе, већ данима има интензивну телефонску комуникацију са шефовима дипломатија многобројних земаља, а то ће наставити и за време трајања ГС Интерпола од 15. до 18. октобра.

Извор: Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.