Ivica Dačić poslao direktivu našim diplomatskim predstavništvima Vesti

Naše diplomate širom sveta u ponedeljak su dobile izričitu direktivu iz centrale u Beogradu da ulože maksimalne napore kako bi se osujetili pokušaji Prištine da se na Generalnoj skupštini Interpola, koja počinje u utorak, 15. oktobra u Čileu, dokopa članstva u ovoj organizaciji.

Šef diplomatije Ivica Dačić poslao je jasne instrukcije sa oznakom “vrlo hitno” svim ambasadama i diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u inostranstvu. U otvorenom telegramu, u koji su “Novosti” imale uvid, naglašava se da su sprečavanje daljih priznavanja nezavisnosti “Republike Kosovo” i povlačenje postojećih, kao i onemogućavanje prijema Prištine u međunarodne organizacije – pitanja od najvišeg nacionalnog interesa i trenutno glavni spoljnopolitički prioritet na kojem je angažovano čitavo srpsko rukovodstvo:

– U svetlu predstojećeg zasedanja GS Interpola u Santjagu, trenutno je apsolutni prioritet nastavak intenzivnog angažovanja DK mreže kod svih članica. U slučaju da GS bude odlučivala o zahtevu Kosova, važan nam je glas svake države. Pojačani angažman neophodan je kod država čiji stavovi nisu čvrsti po pitanju podrške našoj poziciji – navodi se u Dačićevom pismu.

Ministar spoljnih poslova tražio je od naših diplomata da narednih dana, bez obzira na povod i teme razgovora, ponovo izlože našu argumentaciju o neprihvatljivosti članstva Kosova u Interpolu. On je upozorio da je samo uz maksimalan angažman cele DKP mreže moguće obezbediti povoljan ishod glasanja u Čileu i ponoviti prošlogodišnji uspeh iz Dubaija, što je od izuzetne važnosti za dalje jačanje pozicije Srbije.

Dačić, inače, već danima ima intenzivnu telefonsku komunikaciju sa šefovima diplomatija mnogobrojnih zemalja, a to će nastaviti i za vreme trajanja GS Interpola od 15. do 18. oktobra.

Izvor: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.