Aleksandar Antić: Nova tehnološka rešenja su važna za energetiku Vesti

Srbija je u 2018. i 2019. apsolutni lider u regionu po novim projektima u oblasti obnovljivih izvora energije, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i najavio da će vrlo brzo parlamentu biti podnete izmene Zakona o racionalnom korišćenju energije.

Naglasio je da su osnove strategije energetike i njenog razvoja energetska efikasnost i popravljanje “energetskog miksa”, pre svega uvođenjem obnovljivih izvora energije u potrošnju i podizanje procenata njihovog učešća u ukupnoj potrošnji.

Na Prvom Danu inovacija, koji je u Beogradu organizovao Šnajder elektrik i na kome su predstavljena najnovija rešenja te kompanije, Antić je rekao da Srbija pokušava da uhvati korak sa onim što se dešava u oblasti digitalizacije i s tehnološkom revolucijom koja je u toku, uključujući i segment energetike.

Ministar je rekao da je Srbija sa 400 megavata novih kapaciteta iz energije vetra i oko 100 iz ostalih obnovljivih izvora apsolutni lider u regionu sa novim projektima u toj oblasti.

“To je trend s kojim ćemo nastaviti”, rekao je Antić i naglasio da su nove tehnologije i nova tehnološka rešenja neophodna kako bi Srbija i dalje i još brže smanjivali potrošnju energije.

Srbija godišnje za jedna odsto smanjuje potrošnju energije, a Antić ističe da su srpska energetska industrija i domaće energetske kompanije spremne da prihvate nova tehnološka rešenja, kao i da sektor energetike i rudarstva daje ozbiljnu potporu svim ovim naporima kroz zeleno rudarstvo.

Srbija je, kaže, prepoznala važnost inovacija za koje je naveo da se dešavaju svuda u okruženju, i naglasio da je zato važno podržati nova tehnološka rešenja koja utiču na kvalitet života građana.

“Snažno podržavam ovu aktivnost Šnajder elektrika i sve ono što rade u kontinuitetu i kroz svoj razvojni centar u Novom Sadu na koji sam kao ministar energetike posebno ponosan”, rekao je Antić.

Naveo je da je ključni projekat te kompanije softversko rešenje za upravljanje električnim dirstributivnim sistemima, u prisustvu obnovljivih izvora energije, za koje kaže da se prodaje širom sveta i koje je u ovom trenutku jedan od najboljih srskih izvoznih proizvoda, i u softverskom i u hardverskom delu.

Ministar je naveo da Šnajder elektrik uspeva da plasira svoje proizvode na vrlo zahtevna tržišta, uključujući i Nemačko.

“Pozivam i druge kompanije da naprave svoje razvojne centre u Srbiji, jer će im rešenja biti takva da će zadovoljiti oštre uslove zahtevnog nemačkog trižišta”, kaže Antić.

Izrazio je ogromnu zahvalnost Univerzitetu u Beogradu koji, dodaje, daje snažnu osnovu koja omogućava da se sva kreativnost pretvori u inovativnost i nove proizvode.

Generalni direktor Šnajder elektrik za Srbiju i Crnu Goru Dejan Marković rekao je da ta kompanija proizvodi rešenja koja vode ka energetskoj efikasnosti i održivom razvoju.

Naveo je da se čak 60 odsto energije koristi neefikasno i da je cilj Šnajder elektrika da se to promeni i da se energija iskoristi na najefikasniji način.

Marković je rekao da je digitalizacija imperativ za svaku kompaniju koja želi da opstane na tržištu, da će se 35 odsto aplikacija s dolaskom 5G mreže odnositi na sektore proizvodnje i usluga, da se očekuje ubrzani razvoj veštačke intelegenije, te da je digitalna revolucija tek počela.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.