Најновије

Горан Триван: Мора да постоји потпуна забрана мини-хидроелектрана у заштићеним добрима Вести

Министар заштите животне средине Горан Триван, гостујући на Радио Београду 1, поновио је свој став да је изричито против изградњи мини-хидроелектрана и да Закон о заштити животне средине мора под хитно бити промењен у корист биодиверзита и заштићених природних добара.

Он је за Радио Београд 1 навео да би јавности прво требало скренути пажњу да Србија има најмање водних ресурса и било каква интервенција на водотоцима мора бити пажљива.

У складу са постојећим прописима о МХЕ нико се заправо није позабавио утицајем тога на животну средину, па тек онда да додељује дозволе за изградњу МХЕ којих је у Србији око 100.

Према Тривановим речима, све изграђене МХЕ су у складу са законом:

“Али, постоји и логика која каже све што је законито не мора да буде исправно. Општине у Србији су главни виновници тих послова са МХЕ. Грађани у тим општинама су се пробудили и побунили против тога, јер се те МХЕ не држе прописа, па долазите у ситуацију да у речним коритима нестане воде, па рибе…то је драматично…нестају реке, потоци, нарушава се биолошка равнотежа”, упозорио је Триван.

Kако каже, преграђују се потоци да бисмо произвели струју:

“Ако је то на начин да нарушите биодиверзитет, то неће бити могуће. Држава је за то крива, јер није донела добре законе када је требало. Kако решити? Лако, јер је основно питање шта је важније – струја и паре или заштита природе и људи који живе у тим местима”, упитао је министар.

Требало би, додаје, изменити закон по коме те МХЕ које су већ изграђене неће бити рушене, али ће морати да раде у складу с прописима, а посебна измена закона мора да се односи на заштићена добра.

Они који су изградили МХЕ у заштићеним добрима и парковима добиће замену локације, јер на заштићеним локацијама изградње и рад таквих електрана или било чега сличног није могуће, навео је Триван и додао да мора да постоји потпуна забрана МХЕ у заштићеним добрима.

“Треба да постоји обновљиви извор енергије, али не на штету животне средине. Те МХЕ производе само 3-4 одсто енергије. Ми за измену закона имамо подршку људи, целе стручне и политичке јавности, чак и подршку председника Вучића и ја не видим да ће ту бити проблема. Не можете да градите било шта у заштићеном добру, јер сама реч каже да је заштићено. Основни ресурс једне земље је вода и то мора бити очувано и ко то не разуме не мисли добро земљи и не можемо бити на истој страни”, казао је министар.

Kада је реч о мештанима који су се бибер спрејевима и физички побунили против људи који граде МХЕ, министар заштите животне средине каже да је он против насиља.

“Нисам за насиље, никако, али када људи изгубе стрпљење онда је то очекивано. Ја зато намерно нисам хтео да идем у многа места где су се мештани окупљали у знак протеста, јер сам се бојао да ситуација не ескалира зато што се мој став зна – ја сам против МХЕ”, казао је Триван и закључио да сада постоји и подршка самог врха државе, председника Александра Вучића, да се то заврши у законским оквирима.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.