Најновије

Никола Никодијевић: У Београду формирана регионална унија театара Београд

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић присуствовао је вечерас у Старом двору потписивању протокола о пословној сарадњи шест позоришта са простора некадашње Југославије и формирању Регионалне уније театара.

Домаћин свечаности био је директор Београдског драмског позоришта Југ Радивојевић, који је творац идеје о Регионалној унији театара.
Никодијевић је указао да се идеја родила код Југа Радивојевића, и коју је успео веома брзо да реализује.

–Успео је у својој намери и веома смо задовољни што култура најбрже отвара врата међу људима и спаја народе. Овај моменат чини много за побољшање односа међу народима у регион – истакао Никодијевић.

Милорад Дамјановић, глумац Београдског драмског позоришта и члан Управног одбора тог театра истакао је да је први циљ уније да публика БДП-а и Београда види репрезенативне представе из региона.

Он је најавио да ће први фестивал уније бити у Београдском драмском позоришту од 1. до 6 децембра, који ће отворити представа „Лилиом” у режији Ане Томовић. Други циљ уније је, према његовим речима, тесна сарадња између позоришта кроз копродукције.

Југ Радивојевић је додао да је Београдско драмско позориште од свог настанка имало тенденцију да буде иновативно и да иде у корак с временом.
–Захвалио бих својим колегама који су брзо препознали одличну идеју. Данашње стварање уније догађај је од велике важности за културу читавог региона – истакао је Радивојевић.

Протокол су потписали Софија Куновска из скопског Драмског театара, Ведран Фајковић из сарајевског Камерног театара 55, Душан Ковачевић из Градског позориште из Подгорице, Барбара Хинг Самобор из Местног гледалишча из Љубљанае, Душко Љуштина из Казалишта Улyшес (Загреб/Бриони) и Југ Радивојевић из Београдског драмског позоришта.

 

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.