Најновије

Горан Триван: Недопустива градња МХЕ у заштићеним подручјима Вести

Министар заштите животне средине Горан Триван изјавио је да је јавности познат његов став да је недопустива изградња малих хидроелектрана (МХЕ) у заштићеним природним подручјима.

„Сама реч каже да су заштићена. То су највреднији делови наше природе у биолошком, хидролошком, геоморфолошком смислу. Изменама и допунама Закона о заштити природе биће предложено решење“, рекао је Триван за Политику.

Министар је навео да ће све бити дефинисано и да је веома важно да се људима који имају дозволу понуди нова локација.

„Више пута смо разговарали с представницима инвеститора и мислим да постоји добра воља за ту врсту решења“, рекао је Триван.

Према његовим речима, у Србији је изграђено стотинак МХЕ.

„Када су у питању заштићена подручја, 18 је изградено, пет је у изградњи, а још 51 је у плану. У тренутку када смо ми повукли потпис за изградњу МХЕ на Паклештици, тада је почело клупко да се одмотава. То је био окидач да станемо томе на пут. Знао сам да неће били лако, јер су у питању интереси и грађана и инвеститора“, казао је Триван.

Он је подсето да је највећи проблем што важећи закон дозвољава градњу у заштићеним зонама.

Каже да ћемо добити нови катастар за МХЕ који ће прописати нове локације и да на томе интензивно ради Министарство рударства и енергетике.

Триван напомиње да је важећи катастар из 1987. и да није узмао у обзир заштиту животне средине.

„Зато је била обавеза да се поведе рачуна о свакој локацији. Очигледно да то није рађено и морали смо то да пресечемо, упркос отпору неких људи кој су сматрали да МХЕ могу да остану барем у трећој заштићеној зони“, рекао је Триван.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.