Најновије

Гостовање Тривана у Дневнику на РТС: Мини-хидроцентрале неће бити грађене у заштићеним подручјима Вести

Министар заштите животне средине Горан Триван најављује измене Закона о заштити природе којима ће бити забрањена изградња мини-хидроцентрала у заштићеним подручјима.

Горан Триван је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да постоје три категорије заштићених добара, и у свима ће бити забрањена градња мини-хидроелектрана.

„Полемика око тога траје најмање две године. Потребно је имати у виду да имамо најмање површинских вода у региону, онда морамо да водимо рачуна како да сачувамо воде, а један од начина је забрана у заштићеним добрима“, истакао је министар за заштиту животне средине.

Одговарајући на питање шта би се догодило да грађани нису били толико упорни и гласни током протеста, Триван је рекао да би се свакако разговарало о овој теми јер би он то тражио.

Главни проблем код мини-хидроелектрана нису оне саме по себи, каже министар, већ реализација пројекта.

Према његовим речима, инвеститори нису испоштовали све стандарде.

„Да су поштована сва правила, не би било реакције. Често нема воде у кориту због тога… То је питање за општине, локалне инспекције. Испоставило се да су једно папири, а друго пракса“, напомиње министар заштите животне средине.

До сада је изграђено око 100 мини-хидроелектрана, а Триван поручује да је „Србија правна држава и неће приступити рушењу ако је нешто легално добило дозволу“.

„Оне ће бити у обавези да уподобе свој рад и да раде по прописима“, поручује министар.

 

Извор: РТС

фото: Курир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.