Најновије

Корак ка унапређењу пословног амбијента и правила понашања у области заштите потрошача Посланичка група

Марјана Мараш,народна посланица Социјалистичке партије Србије говорила је о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о општој безбедности производа.

Овај закон ће обезбедити правну сигурност свим учесницима на тржишту. Предложеним решењима грађани и привредни субјекти ће бити у потпуности информисани не само о опасним производима, већ и о врсти и озбиљности ризика за здравље и безбедност, као и о предузетим мерама.

 

„Уважени министре са сарадницима,

у свом излагању ћу се осврнути на Предлог закона о изменама и допунама Закона о општој безбедности производа.

Закон о општој безбедности производа донет је са циљем да се обезбеди висок ниво заштите здравља и безбедности потрошача и других корисника производа узимајући у обзир производе који се користе за личне потребе, као и производе за обављање професионалне делатности.

Законом је прописана обавеза стављања на тржиште искључиво безбедних производа и забрана производње, увоза и стављања на тржиште обмањујућих производа, као и њихов извоз. Безбедност производа овде игра кључну улогу код потрошача који свакодневно купују и користе различите производе. Очекивања потрошача су да ће производ радити на поуздан и безбедан начин без ризика по здравље и безбедност корисника или негативни утицај на животну средину.

Предлогом закона о изменама и допунама Закона о општој безбедности производа потпуније и прецизније преузимају се одредбе директиве европске заједнице о општој безбедности производа. Измене и допуне су резултат свеобухватне анализе примене важећег закона који је усвојен 2009. године.

Чланом 2. Предлога закона мења се појам производа у смислу овог закона који се до сада односио на финалне производе, а сада обухвата све производе укључујући и оне производе који нису финални, а без којих одређени финални производи не би могли да се користе. Наведен је пример батерија.

Поред тога допуњена је и дефиниција обмањујућих производа тако што је појашњено које ризике са собом носи обмањујући производи који нису храна, али својим изгледом подсећају на храну и могу бити опасни за потрошаче, нарочито за децу, могу да доведу до гушења, тровања или перфорације у дигестивном тракту.

Нашла сам податак да пре усвајања закона 2009. године од новембра до јануара месеца, од новембра 2007. године до јануара 2008. године из продаје је повучено преко 510.000 комада играчака, вредних око 23,5 милиона динара на нашем тржишту, а како је навела и наша овлашћена представница Снежана Пауновић, и у ЕУ повучени су производи који су небезбедни за децу, попут дечијих колица, аутоседишта, и наведено је да је око 700 играчака за децу повучено, а део тих играчака доспео је и на наше тржиште.

Појашњава се да ће јавности посебно бити доступне информације о идентификацији производа, природи ризика и предузетим мерама. Општа безбедност производа, која се уређује овим законом, представља важан сегмент правног оквира у области заштите потрошача и истовремено закон треба да допринесе повећању свести привредних субјеката о њиховим обавезама и информисаности како потрошача о њиховим правима и начину остваривања тих права у области опште безбедности производа.

Очекивани ефекат овог закона јесте даљи корак ка унапређењу пословног амбијента за одговорно пласирање безбедних производа и јаснија правила понашања у области заштите потрошача.

Кључни задатак надлежних органа и циљ овог закона је успостављање ефикасног надзора на тржишту за постизање безбедности производа уз минимално оптерећење привреде. Овим законом прецизира се надлежност из делокруга тржишне инспекције у оквиру министарства надлежног за послове трговине за општу безбедност производа и надлежност санитарне инспекције у оквиру министарства надлежног за послове здравља у области обмањујућих производа. Надлежни орган у чијем делокругу је спровођење активности и примена мера надзора тржишта који имају за циљ општу безбедност непрехрамбених производа обавезује се на примену начела и процедура прописаних овим законом.

Овај закон даје могућност унапређења сарадње између надлежних органа и привредних субјеката у сврху остваривања циља закона који се овим изменама и допунама недвосмислено повезује са већим нивоом заштите и безбедности потрошача и других корисника производа.

Поред органа тржишног надзора, овај закон даје значајно место и одређује улогу органа царинског надзора. Законом о општој безбедности производа и подзаконским актима за спровођење тог закона Управа царине је преузела обавезу сарадње са надлежним органима тржишног надзора. На основу закона омогућена је сарадња и координација у размени информација о опасним производима између органа тржишног надзора, Управе царина, уз  координацију тог система преко министарства надлежног за трговину.

Информације о опасним производима морају бити доступне јавности без подношења захтева за доступност тих информација. Закон ће обезбедити правну сигурност свим учесницима на тржишту. Предложеним решењима грађани и привредни субјекти ће бити у потпуности информисани не само о опасним производима, већ и о врсти и озбиљности ризика за здравље и безбедност и о предузетим мерама. Наведене информације ће бити доступне на веб адреси унапређене верзије софтвера који подржава рад националног система за брзу размену информација о опасним производима. Циљ закона је да се смањи могућност наступања штетних последица по здравље и безбедност потрошача и других корисника, као и њихове имовине. 

На крају да мало изађем из теме и да вам кажем да сам имала прилику да као члан Одбора за пољопривреду бирам између одласка на Стару планину или у Москву и ја бих изабрала Москву.“

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.