Најновије

Гостовање Ђорђа Милићевића у ”Добро јутро Србијо” на ТВ Хепи: СПС је синоним за јединство Посланичка група

Ребалансом буџета ће се постићи два кључна циља, један је бољи животни стандард грађана, а други већа инфраструктурна издвајања,изјавио је Ђорђе Милићевић, потпредседник скупштине Србије и шеф посланичке групе СПС гостујући у јутарњем програму “Добро јутро Србијо”.

 

Шта је суштина када говoримо о ребалансу?

Суштина је у томе да издаци , односно  расходи неће утицати на финансијску стабилност, имамо у континуитету пад јавног дуга у БДП, он је данас око 52%, имамо стабилну инфлацију и стабилан курс динара  и оно што се желело постићи ребалансом буџета, два кључна и два изузетно важна циља, а то је да се побољша животни стандард грађана кроз повећање плата и пензија и други циљ – инфраструктурни пројекти, дакле далеко веће издвајање за инфраструктурне пројекте. Нема економског, без инфраструктурног развоја, кроз инфраструктурне пројекте настављамо у континуитету да решавамо оно што је било кључно питање у Србији, а то је незапосленост. Некада смо имали стопу незапослености 25,9% док је данас 10,2%. Када је реч конкретно о инфраструктурним пројектима, реч је о два инфраструктурна пројекта- то је Моравски коридор, видим да један део опозиције врло често критикује инфраструктурне пројекте, ја им предлажем да оду у Расински, Рашки или Моравички округ и да разговарају са грађанима, па да од грађана чују колико је овај пројекат значајан. И други инфраструктурни пројекат јесте наставак ауто-пута Милош Велики, односно повезивање једне деонице Чачак – Пожега која је такође од изузетне важности.

Да би реализовали оно што се тиче животног стандарда грађана, у конкретном случају мислим на пензионере, јер након тешких и непопуларних мера које смо морали да предузмемо да би успоставили финансијску стабилност, ми морамо да донесемо и ову Одлуку, која се тиче измена Финансијског плана Републичког фонда за ПИО, након тога пензионеру добијају једнократну помоћ, а то је нешто што старија популација заслужује након нужних мера, које смо морали да предузмемо. Из економске кризе се не излази популарним мерама,  и данас имамо критике на начин на који смо спроводили економску политику, и данас имамо критике отели сте нешто пензионерима, нисмо ми ништа отели, дакле то је поједностављено гледање. 

Дефинитивно, имаћемо повећање пензија од 1. јанура 2020. године, како тренутно стоје ствари, након разговора које је министар финансија имао са представницима ММФ и Фискалног савета, имаћемо швајцарски модел усклађивања пензија, рекао је Милићевић.

 

Начнн на који се води фискална политика у Србији?

Нико данас не може да оспори чињенице – Докле затезање каиша? Да ли је улагање у инфраструктуру негативно? Да ли, када имате могућност да побољшате животни стандард грађана је то негативно? Било би крајње неозбиљно и неодговорно да издвајате из буџета далеко више, да имате далеко веће повећање пензија, а да имате минус у дражавној каси. Ми имамо издвајања која ће довести до повећања пензија, а имамо плус у државној каси. Само се рационално, домаћински, озбиљно и одговорно располаже са оним што се зарадило. И није нико никоме ништа отео, понављам то су мере које се тичу будућности Србије, будућности сваког грађанина Србије, мере за спас српске економије. Није постојао ни један другачији пут којим би постигли резултате које данас имамо. Данас имамо здрав систем који је заснован на здравим основама, на животу и на економији, а не на списку лепих жеља, који би води ка финансијском банкроту и финансијском краху. 

 

Кажите нам нешто о нападима на СПС и  самој партији… 

Ја не видим да постоји борба унутра СПС, што се тиче кампање вама је потпуно познато да ми нисмо никада водили бобастичне и гламурозне изборне кампање, ми о изборима разговарамо онда када се избори распишу и када је познат термин одржавања избора. Тада разговарамо о изборној кампањи, али  и тада не сматрамо да у Србији треба све да стане и да се окренемо само томе. Сматрамо да свако од нас треба да обавља посао за који је преузео одговорност и током изборе кампање, наравно. Један део времена посветићемо изборној кампањи, али радећи посао за који смо преузели одговорност ваљда радимо у најбољем интересу Србије, самим тим радимо и у најбољем интересу СПС. 

Прошло је време политичког маркетинга, политичких флоскула, политичке демагогије. Све је то прошло, и најбољи показатељ тога су вам избори одржани у претходном периоду на територији Републике Србије. Грађани су веома прагматични, одлучују сходно резултату који је неко остварио, начину  на који обављао свој посао.

 

О СПС.. 

СПС има стабилно бирачко тело. СПС је озбиљна политичка странка, 29 година на политичкој сцени Србије. Имамо континуитет, синоним за политику СПС су сигурно континуитет, трајност, сигурност и стабилност. Ми смо прошли много тога, били смо у различитим политичким позицијама и увек смо били релевантан политички чинилац на политичкој сцени Србије  и то сасвим довољно говори о снази СПС. 

Ја сам током разговора са представницима Европског парламента рекао да ми не желимо да се бавимо и никада нисмо желели да се бавимо уређивачком политиком медија. Медији имају аутономно право да одлучују каква ће бити њихова уређивачка политика, чиме ће се бавити, то никада нисмо чинили, нити ћемо чинити. Подсетићу вас, 2009. године када је неко желео да сачува свој лик и дело кроз Измене и допуне закона  о јавном информисању СПС је гласао против. Свако у Србији треба да ради свој посао, медији раде свој посао, ми радимо наш посао, грађани ће одлучити на изборима коме ће и да ли ће указати своје поверење. 

Ми смо навикли да пред сваки конгрес, пред сваке изборе, пред сваки Главни одбор имамо некаве бомбастичне и спектакуларне најаве да постоје неки сукоби унутар СПС. Ја ћу вас подсетити, Главни одбор је био симбол снаге и јединства СПС, једногласно је изабран Ивица Дачић за председника СПС. Неколико месеци након тога имали смо седницу Главног одбора, на којој смо поново, једногласно изабрали председника Извршног одбора ГО, Владана Заграђанина за председника Извршног одбора ГО. Ако је циљ тих напада да се деградира и умањи рејтинг СПС, све је то већ виђено и  ми смо све то већ прошли, и навикли смо на то пред сваке изборе. Да ли се у томе успело? Наравно да није, кажу не функционише СПС. Па како не функционише СПС, а сва истраживања показују да СПС има стабилно бирачко тело и да има један раст рејтинга. 

Ми смо увек знали да страначке интересе подредимо националним и државним интерсима. Хоћете да ми кажете да је важније да ли ћемо данас или сутра завршити конституисање, у смислу формирања извршног одбора, председништва, потпредседника, далеко важније од онога што Ивица Дачић као министар спољних послова у овом тренутку ради заједно са Александром Вучићем.

Ми ћемо за неколико дана, како је најавио председник странке,  поново имати седницу ГО, и то је наставак конситуисања органа странке. Ја сам потпуно убеђен да ћемо све одлуке поново донети једногласно, потпуно сам убеђен да ће то поново бити симбол снаге и јединства СПС и након тога настављамо са послом за који смо преузели одговорност. 

 

Постоји идеја да Ивицу Дачића треба казнити због повлачења признања Косова?

Видим да такви притисци постоје, он никада то није радио по свом налогу, он то ради заједно и у коориднацији са председником Србије Александром Вучићем.  Са друге стране ми смо подржали  Вучића, јер сматрамо да је то добро за Србију, а исто тако  Вучић је подржао Ивицу Дачића за министра спољних послова, јер добро ради посао у интересу Србије. Навикли смо на такву врсту притиска од запада, навикли смо на такву врсту притиска од тзв. приштинских власти, које кажу није у складу са међународним правом и морате да станете са тим да би наставили дијалог. Али, знате шта ми смета? Смета ми то што такву причу чујемо и од појединих опозиционих странака овде у Србији.

Кажу није у складу са међународним правом, није етички, а било је у складу са међународним правом онда када су они водили министарство спољних послова, када су имали председника Републике, да се прогласи једнострана независнот Косова и Метохије. То је било и складу са међународним правом, и то што је председник тада у том тренутку био у Румунији, није био у Србији. То су ти двострукти стандарди, двоструки аршини.  

 

Да ли ће бити бојкота избора?

Мислим да је бојкот избора од стране једног дела опозиције неминован, и да њих разговори од самог почетка нису интересовали. Неки су дошли, као професори, да у пет минута одрже предавање и онда кажу нема простора дијалогу. Од самог почетка њих не интересују разговори, њих не интересују изборни услови. Можемо ми мењати изборне процедуре колико хоћете, али тај један део опозиције ни у даљој, ни у ближој будућности не може да буде алтернатива владајућој колаицији. Знате колико њих интересује слобода медија, таман толико, да би то био некакав услов за бојкот. Све време они размишљају о бојкоту, јер је то једини начин да прикрију изборни дебакл који би доживели. И онда покушавају себе  да представе као жртву. Они као жртве покушавају да пронађу неког, ко се у Србији осећа као жртва. Погрешили су и време и место. Није то Србија којом су они владали. И онда покушавају да изазову сажаљење, да неко подржи њих из сажаљења. Покушавају своју инфериорност да претворе у оружје, али све су то очајнички и губитнички потези и бојкот јесте одраз немоћи. Добили сте мандат и поверење грађана да разговарате о алтернативама како да дођете да најбољих законских решења, да ли то чините? Не. Закон о буџету је најважнији закон, буџет је живот, никада ми током расправе о буџету нисмо чули да постоји други пут и правац којим Србија треба да иде. Све законе су они донели, целокупно законодавство, Пословник о раду су они донели. Данас постављају неке услове, Пашић је рекао, када сте на власти  доносите законе који ће вам користити када будете опозиција. Требали су да га послушају.

СПС синоним за јединство.

Извор: ТВ Хепи

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.