Gostovanje Đorđa Milićevića u ”Dobro jutro Srbijo” na TV Hepi: SPS je sinonim za jedinstvo Poslanička grupa

Rebalansom budžeta će se postići dva ključna cilja, jedan je bolji životni standard građana, a drugi veća infrastrukturna izdvajanja,izjavio je Đorđe Milićević, potpredsednik skupštine Srbije i šef poslaničke grupe SPS gostujući u jutarnjem programu “Dobro jutro Srbijo”.

 

Šta je suština kada govorimo o rebalansu?

Suština je u tome da izdaci , odnosno  rashodi neće uticati na finansijsku stabilnost, imamo u kontinuitetu pad javnog duga u BDP, on je danas oko 52%, imamo stabilnu inflaciju i stabilan kurs dinara  i ono što se želelo postići rebalansom budžeta, dva ključna i dva izuzetno važna cilja, a to je da se poboljša životni standard građana kroz povećanje plata i penzija i drugi cilj – infrastrukturni projekti, dakle daleko veće izdvajanje za infrastrukturne projekte. Nema ekonomskog, bez infrastrukturnog razvoja, kroz infrastrukturne projekte nastavljamo u kontinuitetu da rešavamo ono što je bilo ključno pitanje u Srbiji, a to je nezaposlenost. Nekada smo imali stopu nezaposlenosti 25,9% dok je danas 10,2%. Kada je reč konkretno o infrastrukturnim projektima, reč je o dva infrastrukturna projekta- to je Moravski koridor, vidim da jedan deo opozicije vrlo često kritikuje infrastrukturne projekte, ja im predlažem da odu u Rasinski, Raški ili Moravički okrug i da razgovaraju sa građanima, pa da od građana čuju koliko je ovaj projekat značajan. I drugi infrastrukturni projekat jeste nastavak auto-puta Miloš Veliki, odnosno povezivanje jedne deonice Čačak – Požega koja je takođe od izuzetne važnosti.

Da bi realizovali ono što se tiče životnog standarda građana, u konkretnom slučaju mislim na penzionere, jer nakon teških i nepopularnih mera koje smo morali da preduzmemo da bi uspostavili finansijsku stabilnost, mi moramo da donesemo i ovu Odluku, koja se tiče izmena Finansijskog plana Republičkog fonda za PIO, nakon toga penzioneru dobijaju jednokratnu pomoć, a to je nešto što starija populacija zaslužuje nakon nužnih mera, koje smo morali da preduzmemo. Iz ekonomske krize se ne izlazi popularnim merama,  i danas imamo kritike na način na koji smo sprovodili ekonomsku politiku, i danas imamo kritike oteli ste nešto penzionerima, nismo mi ništa oteli, dakle to je pojednostavljeno gledanje. 

Definitivno, imaćemo povećanje penzija od 1. janura 2020. godine, kako trenutno stoje stvari, nakon razgovora koje je ministar finansija imao sa predstavnicima MMF i Fiskalnog saveta, imaćemo švajcarski model usklađivanja penzija, rekao je Milićević.

 

Načnn na koji se vodi fiskalna politika u Srbiji?

Niko danas ne može da ospori činjenice – Dokle zatezanje kaiša? Da li je ulaganje u infrastrukturu negativno? Da li, kada imate mogućnost da poboljšate životni standard građana je to negativno? Bilo bi krajnje neozbiljno i neodgovorno da izdvajate iz budžeta daleko više, da imate daleko veće povećanje penzija, a da imate minus u dražavnoj kasi. Mi imamo izdvajanja koja će dovesti do povećanja penzija, a imamo plus u državnoj kasi. Samo se racionalno, domaćinski, ozbiljno i odgovorno raspolaže sa onim što se zaradilo. I nije niko nikome ništa oteo, ponavljam to su mere koje se tiču budućnosti Srbije, budućnosti svakog građanina Srbije, mere za spas srpske ekonomije. Nije postojao ni jedan drugačiji put kojim bi postigli rezultate koje danas imamo. Danas imamo zdrav sistem koji je zasnovan na zdravim osnovama, na životu i na ekonomiji, a ne na spisku lepih želja, koji bi vodi ka finansijskom bankrotu i finansijskom krahu. 

 

Kažite nam nešto o napadima na SPS i  samoj partiji… 

Ja ne vidim da postoji borba unutra SPS, što se tiče kampanje vama je potpuno poznato da mi nismo nikada vodili bobastične i glamurozne izborne kampanje, mi o izborima razgovaramo onda kada se izbori raspišu i kada je poznat termin održavanja izbora. Tada razgovaramo o izbornoj kampanji, ali  i tada ne smatramo da u Srbiji treba sve da stane i da se okrenemo samo tome. Smatramo da svako od nas treba da obavlja posao za koji je preuzeo odgovornost i tokom izbore kampanje, naravno. Jedan deo vremena posvetićemo izbornoj kampanji, ali radeći posao za koji smo preuzeli odgovornost valjda radimo u najboljem interesu Srbije, samim tim radimo i u najboljem interesu SPS. 

Prošlo je vreme političkog marketinga, političkih floskula, političke demagogije. Sve je to prošlo, i najbolji pokazatelj toga su vam izbori održani u prethodnom periodu na teritoriji Republike Srbije. Građani su veoma pragmatični, odlučuju shodno rezultatu koji je neko ostvario, načinu  na koji obavljao svoj posao.

 

O SPS.. 

SPS ima stabilno biračko telo. SPS je ozbiljna politička stranka, 29 godina na političkoj sceni Srbije. Imamo kontinuitet, sinonim za politiku SPS su sigurno kontinuitet, trajnost, sigurnost i stabilnost. Mi smo prošli mnogo toga, bili smo u različitim političkim pozicijama i uvek smo bili relevantan politički činilac na političkoj sceni Srbije  i to sasvim dovoljno govori o snazi SPS. 

Ja sam tokom razgovora sa predstavnicima Evropskog parlamenta rekao da mi ne želimo da se bavimo i nikada nismo želeli da se bavimo uređivačkom politikom medija. Mediji imaju autonomno pravo da odlučuju kakva će biti njihova uređivačka politika, čime će se baviti, to nikada nismo činili, niti ćemo činiti. Podsetiću vas, 2009. godine kada je neko želeo da sačuva svoj lik i delo kroz Izmene i dopune zakona  o javnom informisanju SPS je glasao protiv. Svako u Srbiji treba da radi svoj posao, mediji rade svoj posao, mi radimo naš posao, građani će odlučiti na izborima kome će i da li će ukazati svoje poverenje. 

Mi smo navikli da pred svaki kongres, pred svake izbore, pred svaki Glavni odbor imamo nekave bombastične i spektakularne najave da postoje neki sukobi unutar SPS. Ja ću vas podsetiti, Glavni odbor je bio simbol snage i jedinstva SPS, jednoglasno je izabran Ivica Dačić za predsednika SPS. Nekoliko meseci nakon toga imali smo sednicu Glavnog odbora, na kojoj smo ponovo, jednoglasno izabrali predsednika Izvršnog odbora GO, Vladana Zagrađanina za predsednika Izvršnog odbora GO. Ako je cilj tih napada da se degradira i umanji rejting SPS, sve je to već viđeno i  mi smo sve to već prošli, i navikli smo na to pred svake izbore. Da li se u tome uspelo? Naravno da nije, kažu ne funkcioniše SPS. Pa kako ne funkcioniše SPS, a sva istraživanja pokazuju da SPS ima stabilno biračko telo i da ima jedan rast rejtinga. 

Mi smo uvek znali da stranačke interese podredimo nacionalnim i državnim intersima. Hoćete da mi kažete da je važnije da li ćemo danas ili sutra završiti konstituisanje, u smislu formiranja izvršnog odbora, predsedništva, potpredsednika, daleko važnije od onoga što Ivica Dačić kao ministar spoljnih poslova u ovom trenutku radi zajedno sa Aleksandrom Vučićem.

Mi ćemo za nekoliko dana, kako je najavio predsednik stranke,  ponovo imati sednicu GO, i to je nastavak konsituisanja organa stranke. Ja sam potpuno ubeđen da ćemo sve odluke ponovo doneti jednoglasno, potpuno sam ubeđen da će to ponovo biti simbol snage i jedinstva SPS i nakon toga nastavljamo sa poslom za koji smo preuzeli odgovornost. 

 

Postoji ideja da Ivicu Dačića treba kazniti zbog povlačenja priznanja Kosova?

Vidim da takvi pritisci postoje, on nikada to nije radio po svom nalogu, on to radi zajedno i u kooridnaciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.  Sa druge strane mi smo podržali  Vučića, jer smatramo da je to dobro za Srbiju, a isto tako  Vučić je podržao Ivicu Dačića za ministra spoljnih poslova, jer dobro radi posao u interesu Srbije. Navikli smo na takvu vrstu pritiska od zapada, navikli smo na takvu vrstu pritiska od tzv. prištinskih vlasti, koje kažu nije u skladu sa međunarodnim pravom i morate da stanete sa tim da bi nastavili dijalog. Ali, znate šta mi smeta? Smeta mi to što takvu priču čujemo i od pojedinih opozicionih stranaka ovde u Srbiji.

Kažu nije u skladu sa međunarodnim pravom, nije etički, a bilo je u skladu sa međunarodnim pravom onda kada su oni vodili ministarstvo spoljnih poslova, kada su imali predsednika Republike, da se proglasi jednostrana nezavisnot Kosova i Metohije. To je bilo i skladu sa međunarodnim pravom, i to što je predsednik tada u tom trenutku bio u Rumuniji, nije bio u Srbiji. To su ti dvostrukti standardi, dvostruki aršini.  

 

Da li će biti bojkota izbora?

Mislim da je bojkot izbora od strane jednog dela opozicije neminovan, i da njih razgovori od samog početka nisu interesovali. Neki su došli, kao profesori, da u pet minuta održe predavanje i onda kažu nema prostora dijalogu. Od samog početka njih ne interesuju razgovori, njih ne interesuju izborni uslovi. Možemo mi menjati izborne procedure koliko hoćete, ali taj jedan deo opozicije ni u daljoj, ni u bližoj budućnosti ne može da bude alternativa vladajućoj kolaiciji. Znate koliko njih interesuje sloboda medija, taman toliko, da bi to bio nekakav uslov za bojkot. Sve vreme oni razmišljaju o bojkotu, jer je to jedini način da prikriju izborni debakl koji bi doživeli. I onda pokušavaju sebe  da predstave kao žrtvu. Oni kao žrtve pokušavaju da pronađu nekog, ko se u Srbiji oseća kao žrtva. Pogrešili su i vreme i mesto. Nije to Srbija kojom su oni vladali. I onda pokušavaju da izazovu sažaljenje, da neko podrži njih iz sažaljenja. Pokušavaju svoju inferiornost da pretvore u oružje, ali sve su to očajnički i gubitnički potezi i bojkot jeste odraz nemoći. Dobili ste mandat i poverenje građana da razgovarate o alternativama kako da dođete da najboljih zakonskih rešenja, da li to činite? Ne. Zakon o budžetu je najvažniji zakon, budžet je život, nikada mi tokom rasprave o budžetu nismo čuli da postoji drugi put i pravac kojim Srbija treba da ide. Sve zakone su oni doneli, celokupno zakonodavstvo, Poslovnik o radu su oni doneli. Danas postavljaju neke uslove, Pašić je rekao, kada ste na vlasti  donosite zakone koji će vam koristiti kada budete opozicija. Trebali su da ga poslušaju.

SPS sinonim za jedinstvo.

Izvor: TV Hepi

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.