Никодијевић: Предлог буџета рекордан, готово 50 одсто већи него 2012. године Београд

Београд је велики град, његове потребе су огромне и трудимо се да из дана у дан урадимо нешто добро за Београд, како би грађани осетили побољшање, рекао је председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић гостујући на ТВ „Хепи”.

Говорећи о предстојећем буџету за 2020. годину, Никодијевић је истакао да је предлог урађен пре два месеца и објављен на сајту града.

– Ми пратимо политику Владе Србије и као што је било најављено повећање зарада запосленима у управи од осам одсто, запосленима у установама социјалне заштите од девет одсто и запосленима у култури од десет одсто, све је то плод економске активности и Београда и републике. У прилици смо да повећамо плате и због тога се ради и ребаланс буџета. Наравно, нема задуживања и све се ради из сопствених прихода – рекао је Никодијевић.

Говорећи о новом мосту преко Саве, Никодијевић је истакао да развој града захтева и неке велике промене у Београду, као и да савремени град мора да одговори потребама људи.

– Слична ситуација била је и кад се градила „Газела”, јер је било оних који нису били за њену изградњу, а данас се чини као да би нам добро дошла још једна. Стари немачки мост направљен је као привремени 1942. године и његови капацитети не задовољавају потребе које данас тражи Београд. Ако узмемо у обзир да ће се у наставку моста, код Економског факултета градити тунел који ће повезати савску и дунавску терасу и који ће изаћи у Улицу деспота Стефана, то ће омогућити становницима Борче, Овче, Котежа, Крњаче, Карабурме и других насеља да остваре везу са Новим Београдом, која се неће укрштати са другим саобраћајницама. То ће бити мост са четири траке, две бициклистичке стазе и пешачким стазама са обе стране моста. Као одговорни људи, ми морамо да решавамо проблеме, а буџетом за 2020. годину предвиђени су и други пројекти који Београђанима треба да омогуће бољи саобраћај –од реконструкције Улице кнеза Милоша, преко Булевара патријарха Павла до других пројеката – казао је председник Скупштине града.

Одговарајући на примедбе да се више радова у граду изводи одједном, Никодијевић је нагласио да се реконструкције у прошлости нису спроводиле на време, наводећи да су поједине подземне инсталације старе по 40 и 50 година и захтевају замену.

Говорећи о набавци нових аутобуса, Никодијевић је додао да је она у току.

– Ми смо грађанима обећали бољи и комфорнији превоз. Само ове године набавили смо 70 нових турских аутобуса, стигла су 42 кинеска и још 132 треба да стигну до 30. новембра, тако да ћемо само ове године имати 244 нова аутобуса, што никада нико раније није купио за једну годину. Просечна старост возила у ГСП-у ће бити пет година, а следеће године купићемо још сто зглобних, десет електроаутобуса и 40 тролејбуса, што достиже приближну бројку од 400 нових возила до краја следеће године. То говори да заиста водимо рачуна о квалитету, комфору и безбедности путника – истакао је Никодијевић.

Он је подсетио да је предлог буџета рекордан и да износи укупно 143 милијарде у оквиру града и градских општина.

– Ово је заиста велики новац за Град Београд, то је готово 50 одсто већи буџет него 2012. године. Настојимо да он буде делом развојни, делом социјални, у коме ће бити новца и за инфраструктуру, али и за потребе грађана. Највећа издвајања, 18 милијарди ићи ће за субвенције за вртиће и субвенционисаћемо свих 78.000 деце која данас иду у обданишта, што је помоћ и родитељима. Изједначили смо права деце у приватним и државним вртићима, настојаћемо да сва деца, без обзира на то да ли је један родитељ запослен или не, имају могућност да се упишу у приватни или државни вртић и град ће то суфинансирати. Одвајамо и 1,6 милијарди динара за здравство, јер иако су оснивачка права примарне здравствене заштите прешла на републику, град користи своју законску могућност да даље улаже у опрему и изградњу нових здравствених станица. Пет милијарди остаје за социјалну заштиту, повећавају се и средства за културу на више од четири одсто, што потврђује да смо желели да предложимо избалансиран буџет који ће свима омогућити довољно новца за функционисање и развој – казао је Никола Никодијевић.

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.