Најновије

Посланица СПС Стојадиновић – Одбор за права детета: Вршњачко насиље постаје све комплексније Посланичка група

Посланица Социјалистичке партије Србије (СПС) и чланица скупштинског Одбора за права детета Данијела Стојадиновић указала је да је јасно да вршњачко насиље постаје све комплекснији и све присутнији проблем на које друштво још нема адекватан одговор, а који захтева хитну, синхронизовану и добро планирану акцију свих релеватних друштвених фактора и родитеља и школе и деце и саме државе.Стојадиновић је на седници у Скупштини Србије рекла да проблем вршњачког насиља захтева мултидисциплинарни приступ, односно синхронизоване мере и активности и министарстава просвете, правде, здравља, дечије заштите и разних социјалних служби и невладиног сектора.

Она је поставила питање председници Владе Србије Ани Брнабић, да ли Влада планира доношење одређеног стратешког документа и системских мера за превенцију вршњачког насиља, као и за спречавање и ублажавање последица које настају услед присутности свих облика вршњачког насиља међу децом и младима.

Према речима народне посланице, вршњачко насиље проузрокује комплексне физичке, социјалне и психичке последице не само за децу него и за породицу, за школу, а самим тим и за друштво у целини, јер “здрава деца су здраво друштво”.

Она је подсетила на примере вршњачког насиља у Барајеву где су девојчице вршиле насиље над својом вршњакињом док је све то трећа особа снимала телефоном, подсећајући да је у том случају школа преузела адекватне мере, а девојчица насилник искључена из школе.

Како је додала, акедвактне мере су предузете и после насиља у Панчеву, у ком су учествовале такође девојчице, подсећајући да се насиље десило на улици и да нико не може да сноси одговорност за понашање деце на улици осим родитеља.

Споменула је и како је рекла, најдрастичнији случај вршњачког насиља који се догодио у Нишу са фаталним исходом, где је дечак извршио самоубиство јер није могао да се избори против физичке и психичке тортуре вршњака.

“Наравно наша држава предузима одређене мере и активности, прилагођава се правни оквир који треба да донесе ефикаснијој превенцији вршњачког насиља, али је овај проблем је можемо рећи проблем 21 века за све образовне институције у земљи”, истакла је Стојадиновић.

Она је навела да упркос свим предузетим законским и оперативним мерама из наведених примера који су се десили и претходних десетак дана закључак је да су међу децом и даље присутни све израженији облици вршњачког насиља вербално, социјално, физичко као и све присутније електронско преко друштвених мрежа.

Стојадиновић је напоменула да постоје и позитивни примери превенције вршњачког насиља у многим образовним установа, јер у њима постоји добра координирана сарадња наставника и родитеља, деце и осталих надлежних служби.

Као пример, истакла је нови метод превенције који се користи у Основној школи “Његош” у Нишу или пример превентивних мера које се спроводе у Савеременој гимназији у Београду, где нису забележени примери вршњачког насиља.

Извор: Бета

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.