Најновије

Гостовање Миљкана Карличића у ”Контрастима” на Ал Џазири: Изборне регулативе Вести

Избори који се наредне године одржавају у Србији по свему судећи биће другачији од свих осталих до сада.

Не само зато што би их поједине опозицијске политичке странке могле бојкотовати већ због правила и процедура које се најављују како из Републичке изборне комисије тако и из Владе Србије. Пре него што на пролеће следеће године буду одлучивали о саставу Скупштине Србије, моћи ће своје сугестије и примедбе дати Републичкој изборној комисији на јавној расправи о изборном процесу. Намера је тог државног органа да се измјенама одређених правила унапреди изборни процес у Србији. Колико ће бити успешни у томе, тема је емисије.

У емисији је гостовао високи функционер СПС и члан Републичке изборне комисије, адвокат Миљкан Карличић и Раша Недељков, програмски директор организације ЦРТА.

На сајту РИК-а постоје већ 2 документа. Које новине нам доносе?

– ”На сајту су пре свега нацрти, значи још нису званично усвојени. Шта је ново? Ово је припрема за 12. изборе за Народну скупштину од поновног увођења вишестраначја у Србији, од 1990. Први пут, вероватно, претходећи дијалог власти и опозиције уз учешће неких међународних организација које се баве овом тематиком се приступило идеји да се почне са едукацијом великог броја учесника, контролора избора који код нас имају статус чланова бирачких одбора у сталном и проширеном саставу и којих током избора можда буде негде до 240 000, зависи од броја учесника”, рекао је Карличић.

Додао је и да је друга идеја је укључење невладиног сектора у смислу спољних посматрача или јавности.

”Актуелно изборно законодавство се успешно примењује скоро 20 година. Скоро цела политичка сцена је на основу овог законодавства добијала изборе, долазила на власт, одлазила са власти. По мени је ово један добар покушај да се додатно унапреди и перфектуира изборно законодавство кроз ове подзаконске акте. Али само да напоменем, ово су интерни акти РИК-а које ће РИК донети када буду расписани избори,” казао је Миљкан Карличић.

Извор: Ал Џазира