Ivica Dačić: Nema tog pritiska kojem ćemo popustiti Vesti

 

Srbija ima principijalnu poziciju da treba da se dođe do kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine koje bi bilo pravedno za obe strane, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

“Ukoliko toga nema, nema ni tog pritiska kojem ćemo popustiti da se prihvati nešto što nije principijalno”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova odgovarajući na pitanje o poseti Metju Palmera i eventualnog pojačavanja pritiska na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova.

Dačić je rekao da će sa američkim zvaničnikom Palmerom razgovarati sutra u Beogradu.

“Svakako da postoji želja da se što pre dođe do rešenja problema Kosova i Metohije. Međutim svima je jasno da mesto gde takvi zahtevi treba da budu istaknuti nije Beograd već Priština, jer nije Beograd stopirao dijalog”, primetio je Dačić.

On je dodao da Srbija nema razloga da kalkuliše ili da ne ispunjava ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom, dok Priština, kaže, nije ispunila ništa i još su dodatno uveli takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Štete su ogromne, to traje već godinu dana i niko na to ne reaguje. Mi smo spremni za nastavak dijaloga, kao što smo više puta rekli, imamo principijalnu poziciju da treba da se dođe do komprimisnog rešenja”, poručio je Dačić.

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić kaže da je neistinita izjava predsednika Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića da ga je zvao, jer, kako navodi, nema razloga “da diluje s nekim kako bi sam sebe skinuo s vlasti”.

“Zašto bih ja zvao Sergeja Trifunovića ili da dilujem sa nekim kako bih sam sebe skinuo sa vlasti. Ili da se udružim sa Draganom Đilasom koji nikada neće doći na vlast. Nisam ja toliko glup, ali sve je to politika”, rekao je Dačić.

On je dodao da svaka stranka ima svoju politiku i želi da se obrati biračima, ali da to ne treba i neće da ugrožava državne i nacionalne interese.

Dačić je rekao da nije dobro što su napadi na njega počeli dok je bio na sednici Saveta bezbednosti i dok se, kako je objasnio, svađao sa ambasadorokom tzv. Kosova Fljorom Čitaku.

“U isto vreme pokrenuta je tema koja veze nema sa životom, niti je istinita”, rekao je Dačić.

Dačić je naveo da su odnosi SNS i SPS zasnovani na tome da dele saglasnost oko ključnih političkih ciljeva i ponovio da je sve drugo stvar međustranačkih odnosa koji, ponovio je, nikada ne treba da narušavaju ono što se radi u interesu države.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.