Ivica Dačić: Do kraja 2019. još pet priznanja manje Vesti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će da do kraja godine još četiri ili pet zemalja povući odluku o priznanju Kosova i najavio da Srbija na tom polju može da računa na pomoć Indije.

“Ne možete da zaustavite te zemlje koje hoće da povuku priznanje”, rekao je Dačić i dodao da predsednika Srbije uvek pita da li ostaje dogovor da se radi na povlačenju, te da je to pitanje važno, “kako ne bi napravili neku štetu”.

Podsećajući da je do sada odluku o priznanju povuklo 15 zemalja i da je cilj da broj onih koji su time stali na stranu Prištine bude manji od 97, Dačić je naveo da dilomatija ne bi radila na povlačenju priznanja da to nije državna politika.

Radimo na tome “iako nam zavijaju ruke i svašta rade”, rekao je Dačić i najavio da Srbija na tom polju može da očekuje i pomoć Indije.

Dačić je najavio i da ministar spoljnih poslova Indije Subrahmanjam Jaishankari dolazi u Srbiju za dva dana, i to ocenio kao istorijski događaj.

“Tražio je spisak zemalja koje su priznale Kosovo, i onih koje su povukle odluku o priznanju jer želi da nam pomogne. Pošto su od doba Tita još, Indija i Jugoslavija imale prijateljsku saradnju”, izjavio je Dačić i dodao da mu je indijski kolega, koji Srbiju smatra bratskom zemljom rekao “radićemo zajedno”.

Dačić je najavio i da uskoro u Srbiju dolazi predstavnik Stejt departmenta zadužen za sankcije Rusiji.

Komentarišući izjavu specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Metjua Palmera o riziku da Srbiji budu uvedene sankcije zbog kupovine ruske vojne opreme, ministar je kazao da nema osnova za uvodenje sankcija.

“Nismo glupi da ne znamo šta je dozvoljeno”, rekao je Dačić.

Povodom navoda lidera PSG Sergeja Trifunovića da je Dačić spreman na saradnju sa opozicijom, ministar je rekao da je suština Trifunovićevih i Đilasovih napada i da se slomi otpor po pitanju Kosova.

Dodao je da je pričica o Trifunovićevim tvrdnjama nebitna.

“Očigledno je plan da ceo taj front bude usmeren ka tome da slomi naš otpor kada je reč o Kosovu i Metohiji. Oni rade protiv Vučića a ne protiv mene. Manje im je rizično da napadaju mene nego Vučića”, rekao je Dačić.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.