Најновије

Потпредседник Народне скупштине Републике Србије Ђорђе Милићевић oбратио се на Пленарном заседању Парламентарне скупштине Организације договора о колективној безбедности, у Јеревану, Јерменија Посланичка група

Потпредседник НС РС Ђорђе Милићевић обратио се учесницима Пленарног заседања ПС ОДКБ у Јеревану. У свом обраћању Милићевић је указао да Република Србија политиком војне неутралности и спремношћу да  учествује у раду ПС ОДКБ у својству посматрача на делу потврђује сувереност и независност своје међународне позиције и тежњу за међународном стабилности, миром и развојем, Указано је да Србија снажно подржава мултилатерализам и јачање мултилатералне ефикасности јер се само заједничким деловањем, међусобним усаглашавањем и уважавањем, могу наћи одговори у суочавању са нарастајућим глобалним изазовима, који захтевају посвећен ангажман свих мултилатералних форума. Потпредседник Милићевић је подсетио да је значај поштовања мултилатералних принципа и међународног права потврђен и на 141. заседању Скупштине Интерпарламентарне уније која је претходног месеца одржана у Београду, уз учешће преко 150 делегација националних парламената и око 2000 делегата из читавог света. Управо је у Београду усвојена Београдска декларација, посвећена очувању и јачању међународног права, као и жељи да дијалог победи неразумевање и конфликте. Милићевић се заложио за пуно поштовање Повеље Уједињених нација, поштовање принципа међународног права попут принципа територијалног суверенитета и интегритета државе и очувања независности држава и упутио захвалност  државама чланицама Организације договора о колективној безбедности на континуираној и принципијелној подршци у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности Косова и Метохије, односно на поштовању универзалних принципа међународног права. Потпредседник Милићевић је изразио опредељеност Републике Србије на унапређење односа са земљама евроазијског региона, уз нове перспективе које је отворило недавно потписивање Споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније у Москви.

У оквиру званичног програма посете потпредседник НС РС Ђорђе Милићевић водио је разговор са председником Парламентарне скупштине ОДКБ и председником Државне думе Руске Федерације Вјачеславом Володином на радној вечери. Такође се састао са председником Владе Републике Јерменије Николом Пашињаном и положио венце на споменик жртвама Другог светског рата. 

У делегацији Народне скупштине која учествује на пленарном заседању Парламентарне скупштине Организације договора о колективној безбедности су и Милован Дрецун, шеф сталне делегације НС РС у ПС ОДКБ, као и чланови сталне делегације Јован Палалић и Зоран Радојичић. 

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.