Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Đorđe Milićević obratio se na Plenarnom zasedanju Parlamentarne skupštine Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti, u Jerevanu, Jermenija Poslanička grupa

Potpredsednik NS RS Đorđe Milićević obratio se učesnicima Plenarnog zasedanja PS ODKB u Jerevanu. U svom obraćanju Milićević je ukazao da Republika Srbija politikom vojne neutralnosti i spremnošću da  učestvuje u radu PS ODKB u svojstvu posmatrača na delu potvrđuje suverenost i nezavisnost svoje međunarodne pozicije i težnju za međunarodnom stabilnosti, mirom i razvojem, Ukazano je da Srbija snažno podržava multilateralizam i jačanje multilateralne efikasnosti jer se samo zajedničkim delovanjem, međusobnim usaglašavanjem i uvažavanjem, mogu naći odgovori u suočavanju sa narastajućim globalnim izazovima, koji zahtevaju posvećen angažman svih multilateralnih foruma. Potpredsednik Milićević je podsetio da je značaj poštovanja multilateralnih principa i međunarodnog prava potvrđen i na 141. zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije koja je prethodnog meseca održana u Beogradu, uz učešće preko 150 delegacija nacionalnih parlamenata i oko 2000 delegata iz čitavog sveta. Upravo je u Beogradu usvojena Beogradska deklaracija, posvećena očuvanju i jačanju međunarodnog prava, kao i želji da dijalog pobedi nerazumevanje i konflikte. Milićević se založio za puno poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija, poštovanje principa međunarodnog prava poput principa teritorijalnog suvereniteta i integriteta države i očuvanja nezavisnosti država i uputio zahvalnost  državama članicama Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti na kontinuiranoj i principijelnoj podršci u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, odnosno na poštovanju univerzalnih principa međunarodnog prava. Potpredsednik Milićević je izrazio opredeljenost Republike Srbije na unapređenje odnosa sa zemljama evroazijskog regiona, uz nove perspektive koje je otvorilo nedavno potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije u Moskvi.

U okviru zvaničnog programa posete potpredsednik NS RS Đorđe Milićević vodio je razgovor sa predsednikom Parlamentarne skupštine ODKB i predsednikom Državne dume Ruske Federacije Vjačeslavom Volodinom na radnoj večeri. Takođe se sastao sa predsednikom Vlade Republike Jermenije Nikolom Pašinjanom i položio vence na spomenik žrtvama Drugog svetskog rata. 

U delegaciji Narodne skupštine koja učestvuje na plenarnom zasedanju Parlamentarne skupštine Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti su i Milovan Drecun, šef stalne delegacije NS RS u PS ODKB, kao i članovi stalne delegacije Jovan Palalić i Zoran Radojičić. 

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.