Potpredsednik Narodne skupštine RS Đorđe Milićević sastao se sa potpredsednikom Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Sergejem Ivanovičem Neverovim Poslanička grupa

Potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević sastao se sa potpredsednikom Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Sergejem Ivanovičem Neverovim 4. novembra u okviru Plenarnog zasedanja Parlamentarne skupštine Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti koje se održava u Jerevanu, Republika Jermenija. Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Đorđe Milićević je podvukao  da su bilateralni odnosi Republike Srbije i Ruske Federacije izuzetno dobri i razvijeni na političkom, ekonomskom, kulturnom i drugim poljima, kao i da unapređenju saradnje doprinose i redovni susreti na najvišem i visokom nivou, o čemu svedoči i nedavna poseta predsednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, 

Upućena je zahvalnost Ruskoj Federaciji na principijelnom stavu o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije. Navedeno je da veoma cenimo principijelnu i kontinuiranu podršku dijalogu i suprotstavljanju politici sile i jednostranih poteza Prištine. Istaknuto je zadovoljstvo zbog dobre međuparlamentarne saradnje, kao i uspostavljanja Međuparlamentarne komisije za saradnju NS RS i Državne dume RF, čija je 4. sednica uspešno održana 5. juna ove godine u Beogradu. Milićević je naročito podvukao činjenicu da je Poslanička grupa prijateljstva sa Rusijom najbrojnija u Narodnoj skupštini i da ima čak 134 poslanika. Ukazano je i na odličnu saradnju parlamentarnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

Pozdravljena je razvijena ekonomska saradnja i ocenjeno da potpisivanje Sporazuma RS sa Evroazijskom ekonomskom unijom otvara nove perspektive saradnje. Ukazano je na mogućnosti dodatnog intenziviranja već odlične saradnje dve zemlje u oblastima ekonomije, poljoprivrede, energetike, infrastrukture, odbrane, kulture, nauke, umetnosti i turizma. 

Potpredsednik Milićević je naročito povukao ulogu Ruske Federacije kao čuvara i graditelja pravednijeg međunarodnog poretka i založio se za poštovanje međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija, kao i osnovnih principa međunarodnog prava, poput principa teritorijalnog integriteta suverenih država. Osuđeno je nametanje sankcija i podvučeno da se Republika Srbija nikada neće pridružiti sankcijama protiv Ruske Federacije. Potpredsednik Milićević je naveo i da je Republika Srbija suverena i nezavisna država, koja vodi samostalnu politiku,

Potpredsednik Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Sergej Neverov podvukao je odlične bilateralne odnose na svim nivoima i u svim oblastima, a kojima poseban doprinos daju odlični odnosi predsednika država. Pozdravljen je rast ekonomske razmene, kao i konstruktivan i ravnopravni dijalog dve prijateljske zemlje pun razumevanja. Potpredsednik Državne dume Neverov je naročito podvukao sadržajan i uspešan rad Komisije za saradnju dva parlamenta, kao i saradnju i podršku delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama. Upućene su čestitke povodom održanog zasedanja Interparlamentarne unije u Beogradu, kao i sadržajnih razgovora i plodnog zasedanja ovako značajnog događaja u Republici Srbiji. 

Potpredsednici Milićević i Neverov su istakli značaj borbe protiv revizionizma istorije i očuvanja sećanja na zajedničku borbu u Drugom svetskom ratu i u tom kontekstu istakli  značaj očuvanja istorijskog sećanja.

U delegaciji Narodne skupštine koja učestvuje na plenarnom zasedanju Parlamentarne skupštine Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti su i Milovan Drecun, šef stalne delegacije NS RS u PS ODKB, kao i članovi stalne delegacije Jovan Palalić i Zoran Radojičić. 

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.