Најновије

Форум жена Стара Пазова: На насиље не одговарам насиљем Локал

Трибина у организацији Форума жена Оштинског одбора Социјалистичке партије Србије Стара Пазова, одржана је 24. октобра од називом ,,Знањем против насиља“. Циљ трибине био је скретање пажње свима, не само члановима странке, већ и свим заинтересованим на чињеницу да је насиље све присутније, како га препознати и како се са њим суочити, али и како паметно избећи потенцијалне опасности које воде ка насиљу. На трибини је уводно излагање имао Марио Анић, професор физичког образовања у Гимназији и Економској школи.

Анић је кроз низ слајдова говорио о разним видовима насиља, типовима насиља, угроженим категоријама, а кроз примере је покушао да приближи проблематику не само насиља, већ и начина одбране од њега, говорећи о реалном аикиду као једној од вештина које у ту сврху користе многи људи широм света.

Основни став је да се на насиље не одговара насиљем и да се процењује на време, дакле превентивно о могућности доласка до насилне ситуације. Славица Ђукић Дејановић, председница Форума жена Социјалистичке партије Србије и гошћа ове трибине је нагласила да јој је драго да се на овој трибини разговара и о насиљу на нивоу психолошког, сексуалног и физичког насиља.

– Они који знају шта је насиље и који су имали то искуство, имају изграђене механизме заштите од агресије на један социјално и друштвено прихватљив начин. Наука каже да сваки човек поседује одређену дозу агресије, али ако је она правилно усмерена, она брани човека, док погрешни модели изазивају проблем неконтролисане агресије – нагласила је Славица Ђукић Дејановић.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и потпредседница СПС-а је такође рекла да је у разговору о здрављу жена на скупу у Београду, а поводом октобра месеца који се у свету обележава као месец борбе против рака дојке и репродуктивних органа жена, закључено да поред превентиве, као најсигурније методе, треба се окренути и позитивном размишљању па уместо питања зашто баш ја, рећи, многи су победили, могу и ја.

Поред Славице Ђукић Дејановић на трибини у Старој Пазови присуствовала је и председница Форума жена СПС-а покрајине Александра Ђанковић. Поред трибине у наредном периоду се на ову тему планирају и радионице које ће не само приближити тему насиља већ покушати и да помогну кроз разговоре и едукацију, не само препознавања већ и превентивног деловања, као и упућивање на видове самоодбране жена.

Категорије: Локал|Форум жена