Forum žena Stara Pazova: Na nasilje ne odgovaram nasiljem Lokal

Tribina u organizaciji Foruma žena Oštinskog odbora Socijalističke partije Srbije Stara Pazova, održana je 24. oktobra od nazivom ,,Znanjem protiv nasilja”. Cilj tribine bio je skretanje pažnje svima, ne samo članovima stranke, već i svim zainteresovanim na činjenicu da je nasilje sve prisutnije, kako ga prepoznati i kako se sa njim suočiti, ali i kako pametno izbeći potencijalne opasnosti koje vode ka nasilju. Na tribini je uvodno izlaganje imao Mario Anić, profesor fizičkog obrazovanja u Gimnaziji i Ekonomskoj školi.

Anić je kroz niz slajdova govorio o raznim vidovima nasilja, tipovima nasilja, ugroženim kategorijama, a kroz primere je pokušao da približi problematiku ne samo nasilja, već i načina odbrane od njega, govoreći o realnom aikidu kao jednoj od veština koje u tu svrhu koriste mnogi ljudi širom sveta.

Osnovni stav je da se na nasilje ne odgovara nasiljem i da se procenjuje na vreme, dakle preventivno o mogućnosti dolaska do nasilne situacije. Slavica Đukić Dejanović, predsednica Foruma žena Socijalističke partije Srbije i gošća ove tribine je naglasila da joj je drago da se na ovoj tribini razgovara i o nasilju na nivou psihološkog, seksualnog i fizičkog nasilja.

– Oni koji znaju šta je nasilje i koji su imali to iskustvo, imaju izgrađene mehanizme zaštite od agresije na jedan socijalno i društveno prihvatljiv način. Nauka kaže da svaki čovek poseduje određenu dozu agresije, ali ako je ona pravilno usmerena, ona brani čoveka, dok pogrešni modeli izazivaju problem nekontrolisane agresije – naglasila je Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i potpredsednica SPS-a je takođe rekla da je u razgovoru o zdravlju žena na skupu u Beogradu, a povodom oktobra meseca koji se u svetu obeležava kao mesec borbe protiv raka dojke i reproduktivnih organa žena, zaključeno da pored preventive, kao najsigurnije metode, treba se okrenuti i pozitivnom razmišljanju pa umesto pitanja zašto baš ja, reći, mnogi su pobedili, mogu i ja.

Pored Slavice Đukić Dejanović na tribini u Staroj Pazovi prisustvovala je i predsednica Foruma žena SPS-a pokrajine Aleksandra Đanković. Pored tribine u narednom periodu se na ovu temu planiraju i radionice koje će ne samo približiti temu nasilja već pokušati i da pomognu kroz razgovore i edukaciju, ne samo prepoznavanja već i preventivnog delovanja, kao i upućivanje na vidove samoodbrane žena.

Kategorije: Lokal|Forum žena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.