Најновије

Александар Антић: Односи Србије и Кине на највишем нивоу Вести

На крају посете српске делегације Кини, министар рударства и енергетике Александар Антић оцењује да је боравак у тој земљи потврдио да су односи Србије и Кине на историјски највишем нивоу.

Александар Антић је рекао да ће људе из “Циђина” замолити да Србија разговара са “Хиквижном” да размотре да свој РНД центар у Европи отворе у Србији.

Ускоро и ЕПС отвара нови површински коп “Радљево”. Иначе, рударство и геолошка истраживања су скуп бизнис. Држава за то нема новца, али у нашој земљи чак 72 компаније истражују разне руде и минерале, што доноси корист.

“Ми у овом тренутку у Србији имамо 148 поља на којима се обавља велики број истражних активности. И у 2018. години, само у истраживања, инвестирано је више од 100 милиона долара. То све иде у правцу да ће у Србији у наредним годинама отварати нови рудници”, каже министар енергетике Александар Антић.

Да је српско рударство у замаху и да може и више, потврдила је, у својој анализи, и Светска банка. А за то препоручују јачу сарадњу приватног и јавног сектора.

“Имали смо састанак са компанијом ‘Тбеја‘ која има већ снажно изражено интересовање да се укључи у развој пројекта термо-електране топлане у Крагујевцу”, рекао је Антић.

Извор: РТС