Aleksandar Antić: Odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou Vesti

Na kraju posete srpske delegacije Kini, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ocenjuje da je boravak u toj zemlji potvrdio da su odnosi Srbije i Kine na istorijski najvišem nivou.

Aleksandar Antić je rekao da će ljude iz “Ciđina” zamoliti da Srbija razgovara sa “Hikvižnom” da razmotre da svoj RND centar u Evropi otvore u Srbiji.

Uskoro i EPS otvara novi površinski kop “Radljevo”. Inače, rudarstvo i geološka istraživanja su skup biznis. Država za to nema novca, ali u našoj zemlji čak 72 kompanije istražuju razne rude i minerale, što donosi korist.

“Mi u ovom trenutku u Srbiji imamo 148 polja na kojima se obavlja veliki broj istražnih aktivnosti. I u 2018. godini, samo u istraživanja, investirano je više od 100 miliona dolara. To sve ide u pravcu da će u Srbiji u narednim godinama otvarati novi rudnici”, kaže ministar energetike Aleksandar Antić.

Da je srpsko rudarstvo u zamahu i da može i više, potvrdila je, u svojoj analizi, i Svetska banka. A za to preporučuju jaču saradnju privatnog i javnog sektora.

“Imali smo sastanak sa kompanijom ‘Tbeja‘ koja ima već snažno izraženo interesovanje da se uključi u razvoj projekta termo-elektrane toplane u Kragujevcu”, rekao je Antić.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.