Горан Триван: Регионалне конференције најбољи механизми сарадње на унапређењу заштите животне средине Вести

Заједничким акцијама на регионалном и глобалном нивоу усмереним на примену нових технологија базираних на одрживом коришћењу ресурса и енергетској ефикасности, окретањем ка зеленој или циркуларној економији, обезбедићемо бржи развој и здравију животну средину, указао је министар заштите животне средине Горан Триван говорећи на Конференцији „Циркуларна економија у Региону: Повезивање ради одрживости и раста“ која се на високом нивоу одржава на Бледу, Словенија.

Како је министар објаснио, вишедеценијска улагања у одрживи развој на глобалном нивоу, упркос улаганим напорима, нису донела очекиване резултате, а светска друштвена заједница и даље трага за начинима како да заустави последице климатских промена и деградацију и нестајање природних ресурса. Упркос томе што се годинама сви бавимо циљевима одрживог развоја и циркуларне економије и доносимо различите политике, нагласио је, чини се да нам недостају резултати. Требало би, указао је Триван, да поред влада саговорници буду и власници технологија.

Министар је истакао да Србија игра активну улогу у Региону у области заштите животне средине, наводећи да еколошки проблеми не познају границе, због чега међусобно повезивање, размена искустава и знања и заједничке акције нарочито на регионалном плану, представљају гарант успешности националних еколошких политика. Због тога су, како је Триван нагласио, регионалне конференције најбољи механизми сарадње на унапређењу заштите животне средине.

Министар је навео да се неопходност ближе сарадње у заштити животне средине могла видети и протеклих недеља, када су готово све земље региона имале исте проблеме са квалитетом ваздуха. Једино регионални приступ овом изазову може дати одрживе резултате, истакао је.

Он је нагласио да су најважнији изазови са којима се Србија суочава недостатак постројења за пречишћавање отпадних вода и управљање чврстим отпадом, за шта је нашој земљи потребно неколико милијарди евра инвестиција, и да је Министарство у претходним годинама снажно радило на решавању ових проблема.

Зелена економија базира се на свесном опредељењу грађана за новије технологије и новија решења чијом применом се смањује загађење животне средине. „Наши грађани разумеју  заштиту животне средине,  и на нама, као доносиоцима одлука јесте да имдамо  могућност избора. Пре годину дана смо имали овакву ситуацију са пластичним кесама која је прихваћена од стране грађана”, нагласио је Триван.

Конференција „Циркуларна економија у Региону: Повезивање ради одрживости и раста“ окупила је највише представнике Региона и Европске уније из области животне средине, копредседавајуће и стручњаке Међународног панела за ресурсе и представнике најзначајнијих организација за циркуларну економију у Региону.

Извор и фото: МЗЖС