Најновије

Историјски значај Покрета несврстаних и данас фактор у односима Индије и Србије Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је министра иностраних послова Републике Индије Субрамањам Џаишанкара, који је у званичној посети Републици Србији.

Министри спољних послова Србије и Индије, Ивица Дачић и Субрамањам Џаишанкар су данас у Београду оценили да је потребно још више развити међудржавне односе који постоје седам деценија.

Џаишанкар је рекао да нема комуникације и блискости колико би могло, и да се нада да ће његова посета то променити.

Заложили су се и за развијање економских односа да би трговинска размена, како је рекао Дачић, са садашњих 180 милиона евра достигла вредност од милијарду долара.

Џаишанкар је рекао да је највише индијских инвестиција у Србији у фармацеутској и ИТ индустрији, да туристички промет јача јер Индијци могу да у Србију дођу без визе, док Индија држављанима Србије омогућава „онлајн” добијање виза.

Дачић је рекао да је Србији у међународним организацијама важна подршка Индије. Веома нам је важно да Индија има разумевање за наше проблеме и наш принципијелни став када је реч о очувању нашег територијалног интегритета и суверенитета, изнео је Дачић.

Шеф српске дипломатије додао је да је Србија била сведок двоструких стандарда међународне заједнице, те да када су наши пријатељи у питању и принципијелно гледано, наши ставови су увек на бази поштовања територијалног интегритета и суверенитета и немешања у унутрашње ствари других земаља.

„То укључује и сва спорна питања за које сматрамо да треба да се решавају на унутрашњем плану на миран начин, а односи се и на питање Кашмира”, рекао је Дачић.

Џаишанкар је рекао да је дугогодишњи став Индије о тзв. Косову непромењен и захвалио Дачићу што Србија сматра да је питање Кашмира унутрашње питање Индије.

Обојица су поменула историјски значај Покрета несврстаних који је и данас фактор у односима Индије и Србије.

Извор и фото: МСП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.