Istorijski značaj Pokreta nesvrstanih i danas faktor u odnosima Indije i Srbije Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je ministra inostranih poslova Republike Indije Subramanjam Džaišankara, koji je u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Indije, Ivica Dačić i Subramanjam Džaišankar su danas u Beogradu ocenili da je potrebno još više razviti međudržavne odnose koji postoje sedam decenija.

Džaišankar je rekao da nema komunikacije i bliskosti koliko bi moglo, i da se nada da će njegova poseta to promeniti.

Založili su se i za razvijanje ekonomskih odnosa da bi trgovinska razmena, kako je rekao Dačić, sa sadašnjih 180 miliona evra dostigla vrednost od milijardu dolara.

Džaišankar je rekao da je najviše indijskih investicija u Srbiji u farmaceutskoj i IT industriji, da turistički promet jača jer Indijci mogu da u Srbiju dođu bez vize, dok Indija državljanima Srbije omogućava „onlajn” dobijanje viza.

Dačić je rekao da je Srbiji u međunarodnim organizacijama važna podrška Indije. Veoma nam je važno da Indija ima razumevanje za naše probleme i naš principijelni stav kada je reč o očuvanju našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, izneo je Dačić.

Šef srpske diplomatije dodao je da je Srbija bila svedok dvostrukih standarda međunarodne zajednice, te da kada su naši prijatelji u pitanju i principijelno gledano, naši stavovi su uvek na bazi poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja.

„To uključuje i sva sporna pitanja za koje smatramo da treba da se rešavaju na unutrašnjem planu na miran način, a odnosi se i na pitanje Kašmira”, rekao je Dačić.

Džaišankar je rekao da je dugogodišnji stav Indije o tzv. Kosovu nepromenjen i zahvalio Dačiću što Srbija smatra da je pitanje Kašmira unutrašnje pitanje Indije.

Obojica su pomenula istorijski značaj Pokreta nesvrstanih koji je i danas faktor u odnosima Indije i Srbije.

Izvor i foto: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.