Најновије

Ивица Дачић и Томас Зарзецки позитивно оценили отворени дијалог Србије и САД Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је Томаса Зарзeцког, директора Посебног одељења за спровођење члана 231 „Закона о супротстављању америчким противницима путем санкција” у Стејт департменту, у оквиру његове радне посете Републици Србији, током које је имао разговоре и у другим надлежним министарствима.

Циљ посете Томаса Зарзецког је упознавање надлежних ресора Владе Републике Србије са најважнијим елементима поменутог Закона, а посебно са спровођењем члана 231, који се односи на могућност увођења санкција САД-а према физичким и правним лицима која имају пословну сарадњу са безбедносним и обавештајним сектором Руске Федерације. Пре Републике Србије, Томас Зарзецки је истим поводом посетио више од 60 земаља у свету.

Током пријема код министра Дачића, а након тога и у разговору са надлежним експертима из Министарства спољних послова, истакнут је значај веома добре билатералне сарадње Републике Србије и САД-а, посебно у областима где постоји изражени међусобни интерес. Размотрена су и сва правно-техничка питања спровођења поменутог Закона. Посебно је наглашена важност, пре свега, транспарентности обе стране у међусобној сарадњи у свим областима, где је заједнички констатован узлазни тренд.

На крају састанка заједнички је позитивно оцењен континуитет отвореног дијалога Републике Србије и САД-а о низу питања од заједничког интереса, што је важно за изградњу међусобног поверења и разумевања.

Извор и фото: МСП