Ivica Dačić u Brusu uručio deset ključeva izbeglim licima iz Hrvatske i BiH Vesti

Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića povodom ceremonije svečane dodele ključeva za stanove za izbegle porodice u Brusu, u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji u okviru Potprojekta 4:

„Uvaženi gosti,
Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Velika mi je čast što sam i ovog puta u prilici da, kao predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, uručim ključeve za deset porodica koje će od danas imati svoj krov nad glavom u Brusu. Ratni vihor sa prostora bivše Jugoslavije odneo je mnogo života i doneo mnogo nedaća svima vama koji ste spas potražili u Republici Srbiji. Na sreću svih nas, od danas možete sa sigurnošću reći da imate novi dom.

Regionalnii stambeni program je zaista jedan izuzetan projekat. Bez obzira na nacionalnu pripadnost, krajnje ravnopravno pomaže svima koji su ostali bez svojih domova gde god da se nalaze, na prostoru bivše Jugoslavije. Do sada je kod nas dodeljeno skoro 4.000 stambenih rešenja, a predviđeno je da to pravo ostvari više od 7.000 porodica.
Ovi stanovi u Brusu, u koje se vi danas useljavate deo su Potprojekta 4 i ukupna vrednost iznosi 18,4 miliona evra. Do sada smo iz ovog Potprojekta zbrinuli porodice u Arilju, Vrnjačkoj Banji, Staroj Pazovi, Kladovu, Negotinu i Temerinu.

Regionalni stambeni program finansiran je donatorskim sredstvima i najveći donator je Evropska unija. Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope. Komeserijat za izbeglice i migracije je vodeća institucija koja implementira program u Srbiji, dok proces izbora korisnika sprovode u saradnji sa lokalnim samoupravama uz nadzor UNHCR- a i OEBS-a.

Ovom prilikom želim da se zahvalim predsedniku opštine Brus – gospodinu Saši Miloševiću, što je opština dala značajan doprinos da se ovaj objekat izgradi i uruči korisnicima. Takođe, izražavam zahvalnost našim dragim prijateljima, ambasadoru OEBS-a gospodinu Oriciju, predstavniku Delegacije EU Enriku Visentinu, direktoru Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Draganu Katuci, zatim pomoćniku komesara za izbeglice i migracije Ivanu Gerginovu, kao i celom timu saradnika iz Komesarijata za izbeglice i migracije, čije prisustvo uvek raduje.

Dragi prijatelji, proces pridruživanja Evropskoj uniji je trajno opredeljenje Vlade Republike Srbije. Ovaj program koji sprovodimo sa Evropskom unijom lep je primer podrške i razumevanja i sjajne saradnje. Vlada Republike Srbije posvećeno radi na unapređenju života u našoj zemlji u svim oblastima. Još posla ima da se uradi. Mnogo je prepreka i teškoća. Jedno je nesporno – svi smo u tom poslu zajedno – i vi kao građani i mi kao predstavnici vlasti. Samo jedinstveni možemo ostvariti bolje sutra za nas i naše potomstvo.

U to ime živeli i srećan vam nov početak! Živela Srbija!”

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.