Најновије

Антић оценио посету Кини као врло успешну: Си Ђипинг наредне године у Србији Вести

Министар рударства и енергетике Александар Антић оценио је као веома успешну посету делегације Србије, на чијем је челу премијерка Ана Брнабић, Кини, јер је наша земља имала веома запажено учешће на Међународном сајму извоза EXPO у Шангају.

И ова посета даје снажну потврду да су односи Србије и Кине на историјски највишем нивоу, да је реч о партнерским односима две пријатељске државе, који су базирани на међусобном разумевању и дугогодишњој сарадњи, али, пре свега, у последњем периоду и изузетно снажни на таласу пријатељског односа између председника Си Ђинпинга и Александра Вучића – рекао је Антић. 

Како је навео, делегација Србије је на сваком кораку осећала то пријатељство и колико је добродошла и у политичком и у економском смислу.

Он је истакао да је била велика част за Србију што је на значајном међународном формату, премијерка Брнабић говорила на отварању EXPO Сајму, у друштву председника Кине, Француске, премијера Грчке, и да су на тај начин кинески пријатељи показали колико су за њих значајни односи са Србијом.

Антић је додао да је одржан велики број политичких билатералних сусрета, од којих је најважнији разговор премијерке Брнабић и председника Сија, који је рекао да ће лично учинити да односи две земље буду још снажнији и да ће прихватити позив Вучића и доћи у посету Србији током 2020. године.

Такође, подсетио је на сусрете са представницима важних кинеских компанија, који ће водити јачању постојећих или отварању нових перспектива за сарадњу.

Додао је да компанија “Хиквисион”, у Хангџоуу, коју је српска делегација јуче посетила, са

Људе из ”Зинђина” ћемо замолити да разговарамо са ”Хиквисион” да размотре да свој R&D центар отворе у Србији- рекао је Антић.

Додао је да се разговарало и са представницима компаније ТБЕА, која је већ показала интересованме да се укључи у развој пројекта термоелектеане топлане у Крагујевцу.

Обавили смо овде озбиљне разговоре и наставићемо те разговоре, који ће бити део доношења наших инвестиционих одлука – рекао је Антић.

Извор: Министарство рударства и енергетике

фото: Милена Ђорђевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.