Најновије

Дачић: Гана повукла признање независности Косова Вести

Гана је земља са великим политичким утицајем и то што је повукла признање независности Косова ће свакако утицати и на друге земље, посебно из тог региона, да повуку одлуку о признању, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић.

Он је нагласио да је то резултат систематског деловања представника државе, почев од председника, владе, министарства спољних послова, председнице парламента.

“Није лако било да се дође до једне овакве одлуке. За то је било потребно годину и по дана континуираног рада, састанака. Министарка спољних послова Гане била је у посети Србији, председник је са њом разговарао и у Њујорку. Ја сам био у Гани. И после дугог рада уследила је оваква одлука”, навео је Дачић.

Очекује да ће до краја године још неколико земаља повући признање.

Наводи да је Гана ноту о повлачења признања донела 7. новембра, да је већ сутрадан прослеђена Косову, али да Приштина о томе није обавестила јавност.

Наглашава да је Гана своју одлуку образложила и да кажу да је одлука о признању Косова, коју је донела претходна влада, била погрешна, преурањена и да је представљала кршење Хелсиншког договора и резолуције 1244.

Подсећа да је Гана 16. земља која је повукла признање, али и наглашава да је то земља која има највећи број становника од свх држава које су до сада повукле признање – 29 милиона становника.

Дачић је још указао да је бивша Југославија имала добре односе са Ганом и да је Јосип Броз Тито заједно са тадашњим председником Гане Квамеом Нкрумахом био један од оснивача Покрета несврстаних.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.