Најновије

Гостовање Ивице Дачића на ТВ Прва: Неће бити америчких санкција због куповања руског оружја Вести

Неће бити америчких санкција због куповања руског оружја, а Србија је отворена и за системе наоружања који долазе из западних земаља и Кине, изјавио је потпредседник Владе и шеф срспке дипломатије Ивица Дачић.

Дачић је рекао да је америчком директору за контролу наоружања Томасу Зарзецком пренео опредељење Србије да буде отворена и да, осим руског, разматра куповину оружја из других земаља.

“Немамо шта да кријемо. Наш циљ је да сачувано земљу и сигурно не намеравамо да улазимо у конфронтације са САД. Србија до сада није купила и не намерава да купи системе наоружања који би били предмет америчких санкција”, рекао је Дачић за ТВ Прва.

Он је поновио да је Србија војно неутрална земља, а то не значи да се у одбрани ослања само на Русију, већ је отворена и за друге системе наоружања.

Дачић је рекао да Европска унија ради на својим реформама и треба видети како ће се то одразити на прошерење, као и да је питање како ће се Србија и регион у тим променама снаћи.

“Нису ту само само реформе Уније, већ и Брегзит, па односи Брисела са САД, Кином и Русијом – а све се то посредно пребија преко наших леђа. Мислим да не треба да се усмеримо на то када ћемо ући у Европску унију, већ да се усмеримо на то да заштитимо наше државне и националне интересе”, рекао је Дачић.

Министар спољних послова је рекао да је “мали Шенген” један од начина да се сами организујемо до уласка у ЕУ и олакшамо живот и рад грађанима и привредницима.

“Србија је већ навикла на то да јој неко нешто обећа, посебно када је реч о ЕУ, па да после то не буде испуњено. До сада је требало да живимо у ЕУ, само слушајући наше политичаре који су нам годинама говорилида улазимо у Унију за годину, пет, десет или 20”, рекао је Дачић.

Он је рекао да сматра да Србија треба да “брани Макрона да сада када су сви скочили на њега” због прича о реформама Уније и новим условима за проширење.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.