Најновије

Александар Антић: Ускоро почетак градње новог блока ТЕ Колубара Б Вести

В.д. директора “Електропривреде Србије” Милорад Грчић рекао је да је анализа показала да је оправдан почетак изградње новог блока Термоелектране “Колубара Б” у Каленићу, на локацији између Уба и Велики Црљени.

На овом пројекту радиће директно више од 1.000 радника као и бројни подизвођачи, а студије су показале оправданост наставка овог пројекта који је почео пре 35 година, али се од њега у претходним деценијама одустало.

Министар рударства и енергетике Александар Антић подсетио је да је реч о пројекту који је започет 1984. године када је донета одлука о изградњи, а 1992. године пројекат је обустављен.

Затим, 1996. године поново је започео, да би се коначно од пројекта одустало 2004. године.

Александар Антић каже да ће се након одобрења владе брзо кренути у активности изградње.

Изградња новог блока снаге 350 мегавата, наводи, требало би да производе готово 2000 гигават часова електричне енергије, што је 6 до 7 процената укупне електричне енергије која се у овом тренутку производи у Србији.

Антић каже да је протеклих година ЕПС сачувао опрему која је раније обезбеђена за овај пројекат и да ће она моћи да се употреби приликом наставка изградње.

Опрема је, каже, у изузетно добром стању па се данас процењује да она може бити употребљена, а сви до сада изведени радови на овој локацији су прошли све неопходне тестове.

“Техничка студија показује да имамо оправданост за наставак изградње таквог пројекта, полазећи од чињенице да ће потребе за електричном енергијом у Србији и свету расти и да ће нам бити неопходни нови објекти”, рекао је Антић.

Извор: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.