Aleksandar Antić: Uskoro početak gradnje novog bloka TE Kolubara B Vesti

V.d. direktora “Elektroprivrede Srbije” Milorad Grčić rekao je da je analiza pokazala da je opravdan početak izgradnje novog bloka Termoelektrane “Kolubara B” u Kaleniću, na lokaciji između Uba i Veliki Crljeni.

Na ovom projektu radiće direktno više od 1.000 radnika kao i brojni podizvođači, a studije su pokazale opravdanost nastavka ovog projekta koji je počeo pre 35 godina, ali se od njega u prethodnim decenijama odustalo.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić podsetio je da je reč o projektu koji je započet 1984. godine kada je doneta odluka o izgradnji, a 1992. godine projekat je obustavljen.

Zatim, 1996. godine ponovo je započeo, da bi se konačno od projekta odustalo 2004. godine.

Aleksandar Antić kaže da će se nakon odobrenja vlade brzo krenuti u aktivnosti izgradnje.

Izgradnja novog bloka snage 350 megavata, navodi, trebalo bi da proizvode gotovo 2000 gigavat časova električne energije, što je 6 do 7 procenata ukupne električne energije koja se u ovom trenutku proizvodi u Srbiji.

Antić kaže da je proteklih godina EPS sačuvao opremu koja je ranije obezbeđena za ovaj projekat i da će ona moći da se upotrebi prilikom nastavka izgradnje.

Oprema je, kaže, u izuzetno dobrom stanju pa se danas procenjuje da ona može biti upotrebljena, a svi do sada izvedeni radovi na ovoj lokaciji su prošli sve neophodne testove.

“Tehnička studija pokazuje da imamo opravdanost za nastavak izgradnje takvog projekta, polazeći od činjenice da će potrebe za električnom energijom u Srbiji i svetu rasti i da će nam biti neophodni novi objekti”, rekao je Antić.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.