Најновије

Славица Ђукић Дејановић: Циљ у наредном периоду повећање стопе рађања Вести

Србија као и цео регион, суочава се са негативним демографским трендовима, депопулацијом и старењем, а као одговор на та питања Влада спроводи низ мера међу којима је и Стратегија подстицања рађања, поручила је министарка Славица Ђукић Дејановић на самиту у Најробију посвећеном становништву и развоју.

“Стратегија је донета са примарним циљем да се повећа стопа рађања” истакла је Ђукић Дејановић на Самиту који је окупио више од 6.000 учесника из читавог света посвећеном обележавању 25 година од одржавања Међународне конференције о становнишву и развоју у Кенији (ИЦПД).

Министарка је потврдила да ће Влада у складу са Националним програмом за очување и унапређење сексуалног и репродуктивног здравља наставити рад на побољшању услова за планирање породице.

“Едукација о репродуктивном здрављу мора бити доступна свима без изузетка” рекла је она и навела да су веома важне активности усмерене ка окончању родно заснованог насиља.

ИЦПД је установљен у Каиру 1994. године, када је 179 земаља потписало Програм акције, документ који је означио суштинску промену у начину разумевања питања становништва и развоја.

Делегати из читавог света сложили су се да су људска права, укључујући репродуктивна права, од суштинског значаја за развој и да је оснаживање жена и девојака предуслов и пут ка благостању и одрживом развоју.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.