Slavica Đukić Dejanović: Cilj u narednom periodu povećanje stope rađanja Vesti

Srbija kao i ceo region, suočava se sa negativnim demografskim trendovima, depopulacijom i starenjem, a kao odgovor na ta pitanja Vlada sprovodi niz mera među kojima je i Strategija podsticanja rađanja, poručila je ministarka Slavica Đukić Dejanović na samitu u Najrobiju posvećenom stanovništvu i razvoju.

“Strategija je doneta sa primarnim ciljem da se poveća stopa rađanja” istakla je Đukić Dejanović na Samitu koji je okupio više od 6.000 učesnika iz čitavog sveta posvećenom obeležavanju 25 godina od održavanja Međunarodne konferencije o stanovnišvu i razvoju u Keniji (ICPD).

Ministarka je potvrdila da će Vlada u skladu sa Nacionalnim programom za očuvanje i unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja nastaviti rad na poboljšanju uslova za planiranje porodice.

“Edukacija o reproduktivnom zdravlju mora biti dostupna svima bez izuzetka” rekla je ona i navela da su veoma važne aktivnosti usmerene ka okončanju rodno zasnovanog nasilja.

ICPD je ustanovljen u Kairu 1994. godine, kada je 179 zemalja potpisalo Program akcije, dokument koji je označio suštinsku promenu u načinu razumevanja pitanja stanovništva i razvoja.

Delegati iz čitavog sveta složili su se da su ljudska prava, uključujući reproduktivna prava, od suštinskog značaja za razvoj i da je osnaživanje žena i devojaka preduslov i put ka blagostanju i održivom razvoju.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.