Србија несумњиво постаје безбеднија захваљујући раду полиције и свих институција које су у систему безбедности Посланичка група

Владан Заграђанин, народни посланик и овлашћени представник Социјалистичке партије Србије о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о путним исправама и Предлогу закона о потврђивању Споразума о измени Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи између Републике Србије и Европске полицијске канцеларије.

Србија је својим капацитетима и резултатима постала поуздан партнер у међународним односима и тиме чини  део великог система који све изазове, када је реч о безбедности грађана, решава блиском сарадњом и разменом информација. Све боље функционисање Министарства унутрашњих послова доприноси бољој заштити и ефикаснијем остварењу права грађана.

 

 Поштована председнице, уважени министре са сарадницима, другарице и другови, даме и господо народни посланици,

пред нама се данас налази сет предлога закона из области унутрашњих послова и ја ћу се у својој дискусији осврнути на неколико предложених закона и измена закона које сматрам изузетно значајним. 

Предлог закона о изменама и допунама Закона о путним исправама о којима данас расправљамо уводи неколико новина које завређују пажњу и које ће свакако допринети како бољем функционисању Министарства унутрашњих послова, тако и бољој заштити и ефикаснијем остварењу права грађана. 

Подсећања ради, Закон о путним исправама донет је 2007. године, а са издавањем биометријских докумената, односно путних исправа какве данас користимо почело се средином 2008. године. Тада смо међу првима у Европи и свету увели отисак прста у пасош, иако су према директивама Европске уније земље чланице биле дужне да то ураде до 2017. године. Увођење биометријских пасоша је у том тренутку био један од услова за визну либерализацију, а када узмемо у обзир чињеницу да су стари пасоши важили до 2011. године, јасно је зашто су редови на шалтерима полицијских служби били непрегледни. 

Међутим, добром организацијом Министарства унутрашњих послова на чијем је челу био Ивица Дачић и исправљањем евентуалних недостатака који је нови систем носио, гужве су знатно биле смањене. Ове године истиче 10 година откад се започело са издавањем биометријских путних исправа, што за последицу има поново повећан број захтева за издавање пасоша. Оно што је важно јесте да истакнемо да је континуитет доброг рада и добре организације Министарства унутрашњих послова настављен и министровањем Небојше Стефановића. У прилог овој чињеници говори податак да је само у првој половини 2019. године издато близу 500.000 нових докумената. 

Да би се смањиле гужве и да би грађани Републике Србије несметано остварили своја права, од априла месеца ове године од стране Министарства унутрашњих послова грађанима је омогућено подношење захтева за издавање путних исправа и недељом. Такође, отворени су и нови шалтери за подношење захтева, а уз могућност заказивања термина преко еУправе значајно се допринело смањењу у времену чекања. 

Измене и допуне Закона о путним исправама о којима данас расправљамо управо прате темпо ефикасности рада МУП-а или ће истовремено допринети да грађани Републике Србије несметано и у краћем року дођу до својих путних исправа. Установљен минимални рок од шест месеци до дана престанка важења пасоша је оптималан рок који ће грађанима омогућити да на време добију своју путну исправу, чиме неће бити ограничени у обављању својих како приватних тако и пословних обавеза, обзиром на захтеве појединих земаља о потреби важења путне исправе три или шест месеци. 

И друга решења предвиђена овим изменама и допунама су веома добра, поготово одредба која предвиђа да се грађани растерете трошкова за обавезу оглашавања неважеће путне исправе у „Службеном гласнику“. Од сада ће ово чинити и на интернет страници Министарства, потпуно бесплатно и то поздрављамо. 

Дозволићете ми да се осврнем на једну одредбу коју сматрам изузетно важном, а то је одредба која се односи на издавање пасоша малолетном лицу. Иако су сада услови прецизнији, ипак треба бити обазрив у овим случајевима, поготово код сагласности другог родитеља. Имали смо скоро пример борбе мајке да врати своју децу коју је отац без дозволе и упркос судској пресуди одвео у Турску, па потом пребегао у Иран. Захваљујући ангажовању и министра спољних послова Ивице Дачића и председника Александра Вучића, деца су после неколико година коначно враћена мајци. Дакле, морамо бити много обазривији када је у питању издавање путне исправе малолетном лицу. 

Згодна је прилика да истакнемо да је посматрајући одређене индексе вредности и моћи пасоша српски пасош међу првих 40 на свету. Имајући у виду да смо мала земља, то је за нас велики успех. О важности српског пасоша говори и чињеница да је Србија једна од ретких држава чији грађани могу путовати и у Европу и у Русију и у Кину без визе. Српска влада је претходних година урадила одличан посао. Потписивањем споразума са многим државама успели смо да омогућимо грађанима Србије да у 131 државу могу да отпутују без виза. 

На дневном реду се налазе и два предлога закона који ближе регулишу односе Републике Србије, односно српске полиције и европске полицијске службе Европол.

Узимајући у обзир чињеницу да је борба против организованог криминала и тероризма у врху приоритета Владе Републике Србије, посланичка група СПС и ја лично сматрам да је од изузетне важности што се пред нама данас налазе и закони који ће подићи на један виши ниво сарадњу Републике Србије и организације Европол. 

Европол је највећа полицијска асоцијација у Европи са којом МУП има оперативну сарадњу и то српску полицију ставља у раван са колегама из свих држава Европске уније. Обзиром да је основа борбе против свих облика криминала у оквиру Европске уније, сарадња међу полицијама држава чланица, али и оних које то још нису, било је неопходно да Србија покаже спремност и испуни прописане услове за остваривање полицијске сарадње са свим државама чланицама Европске уније. 

Као што знамо, Република Србија је са Европолом потписала стратешки споразум још 2008. године и од тада се интензивно радило на успостављању механизама и техничких детаља како би се ова сарадња продубила, што је и постигнуто 2014. године, када је потписан оперативни споразум и на овај начин сарадња између европске и српске полиције подигла на још виши ниво. 

Ово је омогућило бољу сарадњу и размену оперативних података везано за борбу против тероризма и организованог криминала, уз уважавање и поштовање потребе безбедности полицијске комуникације, али и поштовање и заштиту података о личности, обзиром да су предметне размене најчешће лични подаци грађана. Министарство унутрашњих послова је на овај начин показало да је поуздан партнер европских полиција у спречавању и борби против организованог криминала, тероризма и међународног криминала, али и земаља у региону, што је изузетно значајно, нарочито због чињенице што је Европска комисија у својој Стратегији за Западни Балкан ставила акценат на сарадњу земаља у региону на сузбијању криминала и заштиту граница. 

Такође, сарадња МУП-а са Европолом и европским полицијским структурама представља позитиван допринос европским интеграцијама Србије, обзиром да се преговарачко поглавље 24 односи на креирање простора правде, слободе и безбедности. И не само то, Србија као и сви њени грађани су несумњиво безбеднији због ове сарадње, јер смо ми постали део једног великог система који све изазове када је реч о безбедности грађана решава блиском сарадњом и разменом информација. 

У претходном периоду само имали прилике да видимо бројне полицијске акције на међународном нивоу у којима је учествовала и српска полиција. Служба за борбу против организованог криминала МУП-а била је ангажована у разбијању међународних група кријумчара миграната, затим у разоткривању међународног шверца и трговине наркотицима, разбијању међународних мрежа трговине људима и сајбер криминала. 

У борби против међународног тероризма значајан допринос пружају полицијски службеници и Службе за борбу против тероризма и екстремизма МУП-а Србије и ово је веома значајно, обзиром да је тероризам највећа претња за колективну међународну безбедност.

Све ово указује да је Србија својим капацитетима и резултатима достигла ниво који јој омогућава да буде саставни део различитих комуникационих канала и оперативних акција које Европлус спроводи са другим државама чланица ЕУ. 

Дакле, Србија несумњиво постаје безбеднија захваљујући раду полиције и свих институција које су у систему безбедности, а сарадњом у области безбедности, како на регионалном, а посебно међународном нивоу Република Србија учвршћује своју позицију значајног фактора, стабилности у региону и поузданог партнера у међународним односима. 

Оставићу простора да моје колеге из посланичке групе говоре о осталим предлозима закона који су на дневном реду. Због свега наведеног наглашавам да ће посланичка група СПС у дану за гласање подржати све предлоге закона из ове области. Хвала лепо.

Категорије: Посланичка група