Најновије

Ивица Дачић: Интензиван политички дијалог на свим нивоима са Чешком Републиком Вести

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас делегацију Одбора за европске послове Посланичког дома Парламента Чешке Републике, предвођену председником Одбора Ондрејом Бенешиком.

У срдачном и отвореном разговору обострано је оцењено да су билатерални односи изузетно добри, да их карактерише сарадња на свим пољима, као и интензиван и континуиран политички дијалог на свим нивоима. Изражено је очекивање да ће успешна сарадња у наредном периоду бити додатно оснажена како на политичком, тако и на економском плану.

Министар Дачић истакао да ценимо континуирану подршку Чешке Републике процесу приступања Републике Србије Европској унији како кроз залагање у оквиру ЕУ, тако и у оквиру Вишеградске групе. Пренео је очекивање да ће Чешка и убудуће имати разумевања за наше трајно опредељење за проналажење свеобухватног, трајног и одрживог решења за питање КиМ, кроз наставак дијалога са Приштином.

Председник Одбора Ондреј Бенешик је, изразивши задовољство због пријема на високом нивоу, пренео уверавања да ће Србије у Чешкој и даље имати поузданог партнера, посебно када је у питању подршка даљим европским интеграцијама Србије.

Сложио се са оценом да су билатерални односи изванредно добри, уз констатацију да има још доста простора на за њихово унапређење посебно у областима економије, културе и образовања.

С тим у вези, уручио је материјале у вези са Српско-чешком изложбом под именом „Србија краљева и царева” која ће, под покровитељством председника Чешке Републике Милоша Земана, бити организована у Прашком замку током прве половине 2021. године и замолио за подршку српске стране овој чешкој иницијативи.

Извор: МСП