Најновије

Бранко Ружић: Важно је да негујемо поверење са саветима мањина Вести

Mинистар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је данас на састанку са  председницима националних савета националних мањина да је веома важно да се негује однос сарадње и поверења између националних савета и Министарства, јер је то у интересу, не само припадника свих националних мањина, већ и свих грађана Републике Србије.

Министар је подсетио да су пре годину дана одржани избори за националне савете националних мањина и упознао присутне и са најважнијим активностима Министарства које су од значаја за остваривање права националних мањина.

Успешно је спроведен и поступак доделе средстава из Буџетског фонда за националне мањине за 2019. годину и са 30 милиона динара је подржан 91 пројекат из области културе националних мањина.

„Новим законским решењима омогућили смо добровољан упис националне припадности у матичне књиге, у сарадњи са Мисијом ОЕБС у Србији, а на основу података из матичних књига, у завршној фази је припрема стандардизације/транскрипције исписа албанских имена и презимена на српском језику и ћириличном писму“, рекао је министар и додао да је област заштите људских и мањинских права нашла своје место у општим програмима обуке који се спроводе за све запослене у државним органима и локалним самоуправама.

Oд 1. јануара 2019. године, у Републици Србији омогућено је припадницима националних  мањина да податак о националној припадности упишу у матичну књигу рођених.  Од почетка године 79.452 грађана искористило је своје право на упис податка о националној припадности  у матичну књигу рођених.

Састанци министра са председницима националних мањина део су редовних активности и механизама за унапређење сарадње и разговор о раду националних савета.

Извор: МДУЛС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.