Најновије

Ивица Дачић и Дендијас: Јаке историјске везе и пријатељство претворити у јако савезништво Вести

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се у Београду са министром спољних послова Грчке Николаосом Дендијасом који борави у једнодневној посети нашој земљи.

На заједничкој конференцији за новинаре, министри су оценили да јаке историјске везе и велико пријатељство две државе треба претворити у јако савезништво. Такође, министри су подвукли да је приоритет две државе додатно развијање економске сарадње.

Шеф српске дипломатије је истакао да је њихов задатак да развијају односе две државе који су већ на одличном нивоу.

Министар Дачић је захвалио Грчкој на подршци по питању Косова и Метохије и рекао да Грчка може од Србије да очекује подршку за питање Кипра.

Такође, двојица министара данас су разговарали и о могућности за оснивање трилатерале Србија-Грчка-Кипар.

Министар спољних послова Грчке Николаос Дендијас навео је да ће се у Атини у децембру одржати Високи савет у што ће бити прилика да се уђе у нову еру билатералних односа и сарадње, која ће се поред политичког развијати и на многим другим нивоима и областима.

“Грци и Срби су увек стајали раме уз раме и у добрим и у лошим временима и данас Грчка највише подржава српску европску перспективу”, рекао је Дендијас и честитао Србији на “импресивним економским реформама”.

Грчки министар је додао да је европски пут Србије важан фактор мира и стабилности у региону, а да ће став те медитеранске земље по питању Косова остати непромењен.

Извор: МСП